Melawat Pulau Orang Utan Bukit Merah, Perak

Melawat Pulau Orang Utan Bukit Merah Laketown Resort, Perak


Assalamualaikum semua.

Bulan lepas aku berkesempatan jalan-jalan dekat Bukit Merah. Sempat jugak lah aku dan beberapa kawan blogger join MOU Signing Ceremony Bukit Merah Orang Utan Island Foundation & Seoul Grand Park hari tu. Alang-alang dah p ke Bukit Merah kan. Bukan selalu dapat tengok Orang Utan ni. Walaupun ada yang usik-usik manja kata p jenguk kawan lama ka, haha. Jahat taw!.

Melawat Pulau Orang Utan Bukit Merah Laketown Resort, Perak

Aku ni pertama kali taw sampai ke Pulau Orang Utan ni. Sebelum ni pernah lah tengok Orang Utan dekat Zoo Taiping tu. Harga tiket nak ke Pulau Orang Utan ni tak silap aku dalam RM30 untuk dewasa dan RM15 untuk kanak-kanak. Nak ke Pulau Orang Utan ni hangpa kena naik bot merentas Tasik Bukit Merah tu taw. Setiap trip dalam masa 45 minit. Pulau Orang Utan ni dibuka dari jam 9 pagi hingga 4 petang.

Bila sampai ja dekat Pulau Orang Utan hari tu, kami disambut oleh tour guide yang sangat baik dan ramah dekat pulau ni. Sebenarnya tak panjang pun trail untuk tengok Orang Utan ni. Dalam 200 meter ja sebab kita dalam cage meanwhile Orang Utan berkeliaran sini dan sana.

Melawat Pulau Orang Utan Bukit Merah Laketown Resort, Perak

Tour guide tu ada cakap, kalau bernasib baik dapat lah kami tengok Orang Utan ni. Kalau tak memang seekor dua ja lah yang keluar tayang muka, hihi. Alhamdulillah nasib kami agak baik hari tu, dapat tengok banyak ekor jugak Orang Utan yang ada dekat situ.

Melawat Pulau Orang Utan Bukit Merah Laketown Resort, Perak

Fun fact, 97% DNA Orang Utan sama macam kita manusia ni. Jenis darah, cap jari, dan hormon depa. Dekat dalam dunia ni ada dua jenis ja Orang Utan, iaitu yang berkulit oren cerah dari Kepulauan Sumatera meanwhile yang berkulit Oren Gelap dari Kepulauan Borneo.

Melawat Pulau Orang Utan Bukit Merah Laketown Resort, Perak

Ni katanya Orang Utan yang tersangatlah  besar saiznya berbanding Orang Utan yang lain. Nama dia BJ. Tapi masa kami sampai tu dia baru lepas makan dan dah naik duduk atas pokok tu. So tak nampak lah dari jarak dekat kan.

Pihak Luar Negara Lebih Menghargai Pulau Orang Utan Bukit Merah

Selama ni kan, aku ingat Pulau Orang Utan Bukit Merah ni mendapat dana dari kerajaan dalam menjalankan aktiviti depa. Rupanya tak weh!. 

Kalau hangpa nak taw, Yayasan Pulau Orang Utan Bukit Merah (YPOUBM) ni mempunyai 16 ekor Orang Utan yang hampir semuanya lahir disitu. Dibuka pada tahun 2000, YPOUB ni dibina pada masa tu bertujuan untuk membantu Kerajaan Malaysia amnya negeri Perak untuk menjalankan program-program penyelidikan, pendidikan, pemuliharaan dan pemulihan, serta merangkuli dasar-dasar perlindungan Orang Utan yang boleh menjadi rujukan seluruh dunia.

Tapi selepas 18 tahun, masih takda bantuan dari pihak kerajaan dalam membantu yayasan ni untuk terus berkembang dan memberi bantuan penyelidikan, pendidikan dan sebagainya. Sayangnya Pulau Orang Utan ni hanya dikagumi oleh pihak luar negara dari segi pakar rujuk tapi di Malaysia ni ianya dipandang sepi.

Pihak Luar Negara Lebih Menghargai Pulau Orang Utan Bukit Merah

Pada 10 November 2019 yang lalu, satu memorandom Persefahaman (MOU) telah dimeterai diantara YPOUBM bersama Grand Park Zoo (DGPZ) bagi menjalankan program-program penyelidikan selain menjadi rujukan bagi orang utan di zoo depa. Difahamkan depa jugak mempunyai beberapa ekor Orang Utan dan ada diantara Orang Utan yang kurang sihat. Jadi dengan MOU ni, dapat lah membantu depa meningkatkan kecekapan di dalam bidang zoologi, terutama spesis Orang Utan disamping dapat menerokai program-program lanjutan yang saling menguntungkan terutama kepakaran saintifik dalam bidang veterinar dan pemulihan hidupan liar.

Pihak Luar Negara Lebih Menghargai Pulau Orang Utan Bukit Merah

Selain SGPZ ni, bayak universiti dan institusi pengajian tinggi dari Singapura, Australia, United Kingdom, Ka Jepun dan Malaysia sendiri seperti USM, UM, UPM, UKM, Universiti Cyberjaya dan MRSM Pualu Pinang yang menjalinkan kerjasama dengan YPOUBM.

Nampak tak?. Organisasi luar mampu melihat kebolehan dalam bidang saintifik biologi pemuliharaan ni dan membuktikan Malayisa boleh mengeksport pengetahuan dan kepakaran ni ke seluruh dunia.  So kenapa tak organisasi dalam Malaysia jugak nampak dan membantu memberi dana bagi meluaskan program ni?.

Hangpa kalau nak melawat Pulau Orang Utan Bukit Merah Laketown Resort Perak ni, ianya dibuka kepada orang ramai pada setiap hari. Maklumat lanjut boleh hubungi 05-8908110 atau www.orangutanisland.org.my


Keep Reading»

Cara Menguruskan Stress Adalah Dengan Pergi Travel!.

Cara Menguruskan Stress.


Assalamualaikum hangpa. Hai !. Hari ni saja nak sembang dengan hangpa. Pasal cycle hidup kita ni. Ada orang sambung belajar untuk dapatkan kerja dengan buat pinjaman PTPTN atau mana-mana pinjaman lah. Lepas dah habis belajar, dapat kerja untuk bayar hutang belajar pulak. Macam aku ni, aku tak sempat pun sambung belajar. Alhamdulillah rezeki aku dapat kerja awal. Tamat ja SPM, setahun menganggur, lepas tu terus dapat kerja aku yang aku kerja sekarang ni.


Cara Menguruskan Stress.
Hangpa rasa kan, betul ka kita dah cukup enjoy dengan kehidupan kita ni?. Bagi aku kalau kita pegang pada prinsip ni, sampai bila-bila pun kita takkan rasa enjoy dengan study kita dan bila dah kerja pun kita tak boleh nak enjoy dengan duit gaji kita sendiri. Cara aku, aku suka buat satu tabung khas yang akan aku gunakan untuk hiburan diri, hihi. Dalam zaman sekarang ni, mungkin tak ada lah banyak sangat aku boleh simpan, tapi kita target  lah buat hiburan yang tak makan banyak kos macam wayang ka, bowling ka dan sebagainya. Asalkan kita dapat releasekan kita punya stress tu dah cukup baik kan?. Lepas tu kita plan lah,  untuk simpan banyak sikit dari sebelum ni, so boleh lah tukar bentuk hiburan tu, haha.


Cara Menguruskan Stress.

Sebenarnya, banyak benda yang boleh kita buat untuk bantu kita managing kita punya stress taw. Mungkin ada antara hangpa yang suka laburkan duit untuk gaming, beli game PS4 dan mungkin juga ada antara hangpa yang akan gunakan duit tu untuk manjakan diri dekat spa ka kan. Tapi kan, kalau hangpa tanya aku, aku lebih prefer untuk pergi travel. Dan aku tak nafikan kos untuk travel ni agak tinggi, so kita memang kena simpan lebih daripada orang lain. Selalunya kalau aku kan,  aku mesti akan plan awal, supaya aku boleh buat anggaran bajet yang aku perlu achieve nanti.

Cari Tiket Di Tarveloka Dengan Harga Berpatutan.


Cari Tiket Di Tarveloka Dengan Harga Berpatutan.

Kalau nak pergi travel, aku suka cari tiket dan hotel guna Traveloka sebab dekat sini semua ada daripada A sampai Z just tinggal pilih ja mengikut citarasa sendiri.
Sebelum ni aku pernah tolong book Singapore Airlines online untuk kawan aku menggunakan Traveloka ni dan boleh dikatakan kawan aku puas hati lah dengan harganya. Of course lah hangpa, kalau hangpa nak dapatkan tiket murah hangpa kena beli awal sebab tu kena ada plan. 
Aku ni duk berangan-angan jugak nak buy flights to London untuk vacation akan datang ka, hihi. Berangan tu percuma ok!. Tapi haruslah kena check balik bajet cukup ka tak. Kalau takda bajet tu,  kena save untuk vacation yang akan datang pulak lah. So, kita cari yang mampu milik sudah.
Ok, bila nak travel ni, yang paling penting kita kena ada, adalah duit untuk beli tiket flight lah kan. Duit belanja lain tu, kita boleh kumpul along the way sebelum depart nanti. Sebab tu kena ada plan setahun awal taw hangpa. Roughly plan pun okay dah. Sekurang-kurangnya kita ada target nak p mana, lepas tu kita boleh try google lah bajet harga tiket flight ke tempat tu. And start lah menyimpan, apa lagi!. Oh ya, pastikan bila kita dah dapat anggaran harga tiket, lebihkan lah sikit bajet tu RM100 or lebih lagi. Yelah harga semua benda kan meningkat saban tahun termasuklah harga tiket flight ni kan. 

Seronoknya travel!.


Cara Menguruskan Stress.

Kenapa aku pilih Travel sebagai medium menguruskan stress aku?. Sebab bagi aku travel ni bagi kita ketenangan. Kita dapat tengok tempat orang lain dan kenali budaya depa. Selain tu, dengan travel jugak kita boleh belajar untuk lebih menghargai keindahan alam semesta ni. Mengagumi ciptaanNya yang tiada tolok bandingnya, sangat perfect dan cantik. Travel ni sebenarnya merupakan satu medan muhasabah di samping kita dapat berseronok bersama keluarga dan sahabat.
Selain daripada itu, bila kita pergi travel ni akan ada satu rasa kepuasan dalam diri yang tak mudah untuk kita ungkapkan. Yelah kita dah kerja penat-penat, dengan travel ni segala kepenatan tu akan hilang bila kita lihat orang yang kita sayang pun turut bahagia. Seronoknya bila kita dapat bawa depa dengan duit titik peluh kita sendiri. Setakat hari ni travelling merupakan satu aktiviti yang sangat membantu aku untuk motivate balik diri untuk kerja dengan lebih baik supaya aku ada duit nak pergi travel ke mana-mana lagi tempat yang best, hahah.

Keep Reading»

Selamat Ulangtahun Kelima Perkenalan Sayang Bonda!

Selamat Ulangtahun Kelahiran Anak Bonda!.


Assalamualaikum semua. 

Lambat pulak aku coretkan kenangan hari lahir Zahra dalam blog tahun ni, hihi. Maafkan Bonda ya sayang, Bonda sibuk sangat. Sibuk cari rezeki untuk awak lah.

Tanggal 10 November 2014, lahir lah seorang puteri yang comel. Alhamdulillah, selamat semuanya, walau pun awak keluar melalui cara czer. Nak menjaga awak tu, alhamdulillah takda lah susah sangat. Tapi takpa lah, tu semua pengalaman indah buat Bonda.

Dah besar dah awak Zahra, dah 5 tahun, tahun depan dah 6 tahun. Membesar dengan baik dan sihat ya sayang. Dari kecik manja, dah besar lagi lah, haha. 24 jam bercakap ja. Kalau boleh taknak berhenti. Bonda mood baik, boleh lah layan. Bila mood Bonda tengah swing, mula lah bonda pun naik pening dengar awak bercakap, haha.

Dah pandai mengira nombor, dah pandai ABC, tapi tu lah taw sebut ja, huruf tak berapa kenal lagi pun. Takpa, tahun depan belajar rajin-rajin taw.

Bonda taw, anak Bonda ni budak baik. Setiap hari ada ja nak tolong Bonda.  Dia memang suka tolong Bonda. Mana yang Bonda rasa dia boleh buat, Bonda akan bagi dia buat. Mana yang tak sesuai tu, Bonda tak bagi lah ya.

Ok, jom Bonda throwback sikit gambar sempena sambutan hari lahir Zahra yang tak seberapa hari tu. Jemput tengok!.

Selamat Ulangtahun Kelahiran Anak Bonda!.

Selamat Ulangtahun Kelahiran Anak Bonda!.

Selamat Ulangtahun Kelahiran Anak Bonda!.

Selamat Ulangtahun Kelahiran Anak Bonda!.

Selamat Ulangtahun Kelahiran Anak Bonda!.

Bonda selalu berharap anak pertama Bonda ni kuat supaya bakal adik-adik dia akan rasa secure dan protected oleh kakak depa.

Tu yang Bonda harap tapi Allah sentiasa sediakan yang lebih baik. Alhamdulillah, Allah bagi Bonda seorang Zahra yang kental hatinya, celik akalnya, taat perintahnya, fasih bicaranya, kuat ingatannya dan santun budinya. Sumber kekuatan Bonda selalu!.

Semoga Zahra sentiasa menjadi seorang yang menyenangi dan disenangi, menyayangi dan disayangi, menerangi dan diterangi. Sentiasa menjadi penyejuk mata.

Selamat Ulang Tahun Kelima Perkenalan Sayang Bonda, Nur Zahra Aressa binti Muhammad Zulfitri. Bonda sayang awak sangat-sangat.


Keep Reading»

Happy Anniversary Suami!.

Selamat Ulangtahun Perkahwinan!

Assalamualaikum semua.

Dah lama aku biarkan blog aku ni tak berupdate, aku sibuk weh!. Aku sibuk kerja, sibuk dengan urusan rumahtangga & anak. So kisahnya, dalam entry hari ni aku nak cerita pasal Hari Anniversary aku yang lepas. Dah dekat seminggu berlalu baru nak cerita, hihi.

Sekejap ja weh masa berlalu. Dah 6 tahun aku & suami aku hidup bersama. Alhamdulillah, terima kasih Allah kerana memanjangkan jodoh kami & bahagiakan kami. Bergaduh sekali sekala tu biasa lah kan. Tu lah lumrah orang berumahtangga. Tapi lepas kita gaduh tu, masing-masing akan lebih memahami pasangan masing-masing.

Anniversary kami jatuh pada 15hb Oktober. Tapi disebabkan 15hb tu aku tak available nak balik Kedah dekat suami aku, so aku dah delivery awal-awal lagi suprise box untuk dia. Macam sambutan anniversary tahun-tahun sebelumnya, aku hantar suprise ja dekat dia. Cuma kali ni aku delivery sendiri, hihi.

Kepada Ami,

Kita takda gambar kahwin yang perfect. Setiap tahun, gambar-gambar macam ni lah yang saya guna untuk lafaz selamat buat kita.

Selamat Ulangtahun Perkahwinan!

Selamat Ulangtahun Perkahwinan yang ke 6, kekasih πŸ’–.

Macam-macam dah yang kita tempuh. Bermacam rasa, pelbagai peristiwa. Semua kita hadap dengan gelak & gaduh. Dari senang kita susah, melantun senang kembali susah, merangkak semula, bertahan semata. Semua kita dah biasa kan?. Asalkan berdua, steady yeah!. Ingat tak?. Terus ingat sampai bila-bila taw!.

Jangan putus asa Ami. Kerana saya adalah awak. Dan awak adalah saya. Kita cuma sempurna, bila kita ada bersama. Saya sayangkan kita ❤️. Sampai tua, selamanya. 

Semoga ikatan perkahwinan kita ni kekal selamanya. Biarpun Ami jauh & tak dapat sentiasa bersama-sama saya & Zahra, namun doa & kata-kata semangat dari Ami dah cukup untuk saya & Zahra.

Akhir kata, terima kasih buat semua yang mendoakan kebaikan buat kami.

Keep Reading»

MINI PLANNER & KALENDAR 2020 MURAH DI SELANGOR, KL!.

MINI PLANNER & KALENDAR TAHUN 2020.

Assalamualaikum hangpa!. Selamat sejahtera!. Sihat ka tu semua?. Alhamdulillah nampaknya jerebu & IPU dah semakin pulih di Malaysia. Harapnya, bertambah baik hendaknya, aamiin.

Ok, kita tinggalkan sekejap kisah jerebu!. Hurm, diam tak diam dah sampai ke penghujung tahun kita ni kan!. Lagi beberapa bulan nak masuk tahun baru dah iaitu Tahun 2020!.

TEMPAHAN MINI PLANNER & KALENDAR 2020 MURAH DI SELANGOR, KL !


TEMPAHAN MINI PLANNER & KALENDAR 2020 MURAH DI SELANGOR, KL !

Apa azam tahun wawasan 2020 hangpa sebelum ni?. Ingat lagi tak?. Ha, nak ada kereta terbang ka?. Duit terbang adalah kan, hehehe. Ok, sebelum duit hangpa terbang jauh ke sana sini. Meh aku nak memperkenalkan hangpa dengan MINI PLANNER & KALENDAR 2020 MURAH DI SELANGOR, KL!.

Serious hangpa boleh jimat banyak dengan MINI PLANNER & KALENDAR 2020  MURAH DI SELANGOR, KL ni!. Sebab apa?. Pertamanya, hangpa tak perlu bayar mahal-mahal!. Harga MINI PLANNER & KALENDAR 2020 MURAH DI SELANGOR, KL ni hanya 80sen sahaja!.

Ya, betul!. Harga  MINI PLANNER & KALENDAR 2020 MURAH DI SELANGOR, KL ni hanya 80 sen sahaja!.

APA YANG BEST TENTANG MINI PLANNER & KALENDAR 2020 MURAH DI SELANGOR, KL?.

Selain harga MINI PLANNER & KALENDAR 2020 MURAH DI SELANGOR, KL ni murah, yang bestnya tentang  MINI PLANNER & KALENDAR 2020 MURAH DI SELANGOR, KL ni ialah isi kandungannya bukan ada kalendar 2020 ja malah ada ruangan :

- Saving notes

- Fitness checklist

- Calendar 2020

- Personal Notes

Dan yang penting ready stock!.

TEMPAHAN MINI PLANNER & KALENDAR 2020 MURAH DI SELANGOR, KL !

Yasin Murah : KLIK SINI

TEMPAHAN MINI PLANNER & KALENDAR 2020 MURAH DI SELANGOR, KL !

  • Delivery adalah setiap hari bekerja. Provided payment masuk sebelum 10 pagi. Order hari ni, InshaaAllah esok abam pos laju dah pin-pin depan rumah.

  • Bukan pre order. No...no..no. MINI PLANNER & KALENDAR TAHUN 2020 MURAH DI SELANGOR, KL! ni ready stock ok. Tak perlu nak tunggu lama-lama especially pada yang nak guna urgent.

  • Tak nak guna pos laju?. Nak COD?. Pun boleh. Boleh COD setiap hari Isnin hingga Khamis di sekitar Klang Valley *by appointment* sahaja!. (McD Kajang Perdana on weekend & weekdays di McD Denai Alam)

  • Saiz MINI PLANNER & KALENDAR TAHUN 2020 MURAH DI SELANGOR, KL! ni memang cun habis!!. Saix 10 x 15cm.

  • Kulit MINI PLANNER & KALENDAR TAHUN 2020 MURAH DI SELANGOR, KL! ni adalah tebal. Ia menggunakan 260gsm Art Card with glossy finishing.

  • Tulisan dalam MINI PLANNER & KALENDAR TAHUN 2020 MURAH DI SELANGOR, KL! ni adalah sangat jelas. Bukan versi photostat punya taw. Kualiti tip top!. Kertas dalam pulak menggunakan 70gsm simili paper, 32 muka surat (B/W print).

  • Kebanyakan pelanggan yang dah order MINI PLANNER & KALENDAR TAHUN 2020 MURAH DI SELANGOR, KL ni semuanya berpuas hati & happy dengan kualiti yang depa dapat. And of course trusted seller!.

Nak cari doorgifts yang murah, nak jadikan  MINI PLANNER & KALENDAR TAHUN 2020 MURAH DI SELANGOR, KL ni sebagai hadiah kepada pelanggan, sahabat, ahli keluarga pun memang sangat sesuai weh!.

Hangpa kalau nak order?, boleh terus WhatsApp ke www.wasap.my/60126460421 atau www.wasap.my/601151044524

Nak  MINI PLANNER & KALENDAR TAHUN 2020 MURAH DI SELANGOR, KL ni POSTAGE PERCUMA atau nak beli melalui KAD KREDIT / DEBIT hangpa boleh beli  MINI PLANNER & KALENDAR TAHUN 2020 MURAH DI SELANGOR, KL ni di laman platform dekat bawah ni:

SHOPEE :
www.shopee.com.my/urbanshops

Keep Reading»

Throwback Birthday Surprise!

Birthday Surprise Yang Buat Aku Terharu!.


Assalamualaikum semua.

Hari ni 25 haribulan 9 dah, so maknanya dah dekat 3 minggu birthday aku berlalu. Yeah, Happy Belated Birthday to me!!!. Alhamdulillah aku dah officially 29 tahun. Tambah satu nombor umur aku tapi belum tua lagi ok, hahaha. Alhamdulillah syukur ke hadrat ilahi sebab mengurniakan umur yang panjang, sihat tubuh badan, rezeki yang luas & nikmat yang tak disangka-sangka.

Ok entry ni bukan aku nak membebel tak tentu pasal, hihi. Aku cuma nak ceritakan memori manis aku dalam blog ni. Aku ni kan mudah lupa, so dekat sini lah aku nak catat kenangan-kenangan tu semua.

Syukur Alhamdulillah, dihiburkan Allah melalui kawan sekerja & keluarga.Terkejut sangat. Rasa terharu pun ada setiap kali tengok balik gambar-gambar tu. Masya Allah, walau masih terasa dengan kehilangan Mak, tapi dengan segala kejutan ni buat aku rasa happy.

Bagi aku, tahun ni lah birthday aku yang paling gempak & sweet gitu. Tak pernah-pernah aku dapat birthday surprise dari family aku, tup-tup aku disurprisekan tahun ni, haha. Tahun lepas dekat sekolah dapat surprise gitu lah dari ofismate. Tahun ni pun ada dari dia ok. Serious terharu!!!. Aku taip ni pun rasa sebak.

Aku pun tak taw masa mana depa ni semua plan nak buat surprise ni. Pandai sungguh depa ni plan no. Aku tak taw sikit habuk pun, hihi. Bijak sungguh.

Birthday Surprise Yang Buat Aku Terharu!.
Surprise Cheesetart Dari Kakak No 1

Birthday Surprise Yang Buat Aku Terharu!.
Surprise Cake Dari Kakak No 2

Birthday Surprise Yang Buat Aku Terharu!.
Surprise Hadiah Dari Kakak No 3

Birthday Surprise Yang Buat Aku Terharu!.
Surprise Hadiah Dari Kakak Ofismate

Birthday Surprise Yang Buat Aku Terharu!.
Surprise Hadiah Dari Abang No 3

Ya Allah, berikan lah kegembiraan kepada mereka jika ada harinya mereka sedang bersedih sebagaimana mereka menggembirakan aku. Berikan lah mereka kasih sayang jika ada harinya mereka rasa kekurangan sebagaimana mereka membuat aku rasa disayangi.

Keep Reading»

Faktor Penting Sebelum Memiliki Medical Card

Faktor Penting Tentang Medical Card

"Puan ada medical card tak?". Ni selalunya pertanyaan wajib di tanya kan kalau kita ke hospital swasta!. Medical Card!. Apa tu medical card?. Medical card adalah kad kemasukan ke hospital (Swasta). Biasanya medical card ni boleh di dapati dengan membeli di operator insurans atau pun majikan yang memang menyediakan kebajikan staff untuk hospital. Jika kita ada medical card, pihak hospital akan bertanyakan medical card tersebut dari mana. Samada AIA, Great Eastern, Prudential, Zurich, PM Care, Takaful Ikhlas, Hong Leong, Ambank atau lain-lain. 

Bercakap tentang medical card ni, mungkin ada yang taw & ada jugak yang tak taw apa sebenarnya faktor penting tentang MEDICAL CARD ni. 

4 FAKTOR PENTING TENTANG MEDICAL CARD

4 FAKTOR PENTING TENTANG MEDICAL CARD

Kalau kita ada medical card yang di tanggung oleh syarikat kita bekerja, mungkin kita akan berasa lebih selesa dengan benefits yang dah ada. Bagi yang takda benefits medical card dari syarikat tempat bekerja tu, hangpa perlu ambil beberapa pengetahuan tentang medical card ni, sebelum hangpa membeli. 

4 FAKTOR PENTING TENTANG MEDICAL Card ni ialah jenisnya, harga, kena bayar deposit atau tak & macam mana nak beli medical card ni. 

Setiap syarikat insurance yang mengeluarkan medical card ni mempunyai kelebihan mereka tersendiri. Apa yang aku nak kongsikan di entri hari ni adalah dari operator AIA. 

1. Jenis Medical Card


4 FAKTOR PENTING TENTANG MEDICAL CARD

Medical AIA ni terbahagi kepada tiga. Iaitu medical card individual, medical card keluarga & medical card pakej (simpanan, perlindungan & medical).

Medical Card Individual AIA

Medical Card Individual AIA ni ialah kad insurance untuk kemasukan hospital sahaja. Cover untuk individual atau orang perseorangan.

Medical Card KELUARGA AIA

Medical Card Keluarga AIA ni sama macam di atas. Ia bertujuan untuk kemasukan hospital sahaja. 

Medical Card Keluarga AIA ni pulak akan cover untuk keluarga seperti:-

1. Diri sendiri + suami / isteri.

2. Diri sendiri + anak.

3. Diri sendiri + suami / isteri + anak.

Di mana anak akan di cover sehingga maksimum 4 orang & bawah 18 tahun sahaja. Had limit tak berkongsi, setiap seorang akan miliki 1 kad medical AIA. 

Medical Card Pakej

Medical card pakej ni adalah untuk individual. Di mana ianya pakej bersama simpanan, perlindungan & jugak medical. 

Hangpa boleh jugak tambah untuk perlindungan Haji & umrah serta banyak lagi.

2. Harga Medical Card


4 FAKTOR PENTING TENTANG MEDICAL CARD

Harga medical card AIA untuk ketiga-tiga jenis di atas adalah berlainan. Masing-masing mempunyai kelebihannya tersendiri. 

Medical Card Individual AIA

Harganya agak murah. Serendah RM70 sebulan sahaja. Seperti biasa, harga insurance ni mengikut umur. Lagi tua kita, lagi mahal harganya taw. Dan, kalau dah ada sakit kritikal, kita tak boleh beli insurance. Ini perkara normal ya!.

Berbalik pada kes medical card individu ni, harga setiap tahun atau beberapa tahun tak fixed (tetap) ok. Harga akan berubah mengikut keadaan. Tapi, kalau kita takda bajet yang tinggi. Tak salah mencuba harga yang rendah ni.

Medical Card Keluarga AIA

Harga Medical keluarga AIA ni sama macam di atas. Murah tapi tak tetap sepanjang tahun (boleh contact personal kalau nak taw details).

Harga Medical Card Keluarga AIA ni serendah :-

1. Diri sendiri + suami / isteri RM130.

2. Diri sendiri + anak.

3. Diri sendiri + suami / isteri + ANAK RM340.

Ianya memang murah, kalau untuk pertama kali nak memiliki kad medical keluarga. Hangpa boleh cuba yang murah ni.

Medical Card Pakej

Untuk pakej medical card ni harganya serendah RM150 seorang untuk sebulan. Agak mahal sikit tapi kan...
  • Harga takkan naik setiap tahun.
  • Ada pampasan kematian, hilang upaya kekal, kemalangan, kematian kemalangan, & menghidap sakit kritikal.
  • Ada simpanan & bonus.
  • Boleh keluarkan duit simpanan & bonus.
  • Polisi Matang, akan dapat duit simpanan.
Tips jimat, bayar lah secara tahunan,  berbanding bayaran tahunan.

3.Deposit Masuk Hospital


4 FAKTOR PENTING TENTANG MEDICAL CARD

Ramai yang tak percaya tentang AIA PLATINUM HOSPITAL yang tak memerlukan deposit jika admitted.

Ya!. Tak tipu!. Memang betul, pemegang Medical Card AIA tak perlu bayar deposit jika ke hospital PLATINUM LISTS ni.

Hangpa boleh semak di LOCATE US.

4 FAKTOR PENTING TENTANG MEDICAL CARD
Avisena - platinum hospital AIA

4 FAKTOR PENTING TENTANG MEDICAL CARD
Prince Court - platinum hospital AIA

4. Beli Medical Card

Tips lain untuk beli medical card ni adalah :-

1. Beli masa sihat, sebab bila dah sakit nanti susah atau kemungkinan besar tak boleh mohon.

2. Walaupun kalau ada medical card dekat tempat kerja kita, ianya bukan untuk selamanya. Nanti, bila kita dah tak berkhidmat disitu atau perkhidmatan kita tak di perlukan lagi, mungkin umur kita dah banyak, harga insurans pada masa tu mungkin boleh mencecah ke RM300 atau 400 sebulan.

3. Beli dengan agen yang dipercayai. Yang benar-benar agen dari syarikat insurance tersebut.

Ni aku perkenalkan salah seorang agen insurance AIA, LINDA.

Nak info, tekan ja link ni : LINDA MEDICAL CARD

FULL TIME
AIA LIFE PLANNER / CONSULTANT
❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️


TAK PERLU DEPOSIT HOSPITAL.

❤️AIA KAD MEDICAL MAMPU MILIK❤️

SERENDAH ⬇

1. πŸ‘¨ Individu = RM70.

2. πŸ’‘ Suami + Isteri = RM130.

3.πŸ‘¨/πŸ‘© SUAMI ATAU ISTERI + 4 Anak RM250.

4. πŸ‘ͺSUAMI + ISTERI + 4 ANAK RM340m

(Anak yg Berumur di Bawah 18 Tahun Sahaja).

ATAU

ADA BUDGET LEBIH? πŸ˜ƒ BOLEH UPGRADE KE PELAN 3 IN 1.

❤️Pelan SimpananπŸ’°+ Kad Medical + Faedah Kematian ❤️.

Bermula dari RM 150 Sebulan πŸ’•.

*Premium Tertakluk Kepada UMUR ,PEKERJAAN & STATUS MEROKOK

=====================================

13 FAEDAH Kad Medical AIAπŸ’ͺ

✔PERLINDUNGAN Sehingga Umur 100 TAHUN.

✔Perlindungan Kad Medical bermula dari RM100k sehingga Rm1.5 JUTA Setahun polisi!.

✔Rawatan Dialisis Buah Pinggang (Pesakit Luar).

✔Rawatan Kanser  (Pesakit Luar).

✔Rawatan Denggi (Pesakit Luar).

✔Transplan Organ / Sumsum Tulang.

✔Rawatan Susulan Fisioterapi & Akupunktur.

✔Rawatan Kejururawatan Di Rumah.

✔Rawatan Pesakit Luar (Kemalangan).

✔Faedah Penjaga Harian.

✔Rawatan Gigi Pesakit Luar (Kemalangan).

✔ Elaun Tunai Harian di Hospital Kerajaan.

✔Pemindahan & Penghantaran Pulang Perubatan Kecemasan (dari Oversea Ke Malaysia)-USD 1 MILLION.

=====================================

❤️KeIstimewaan Kad Medical AIA❤️

❌TAK PERLU BAYAR Deposit (AIA Platinum Panel) SWIPE kad ja.

❌TIADA Ko Insurans (Bil 100% dibayar oleh AIA).

❌TANPA Had Seumur Hidup. (Amaun Perlindungan diperbaharui Setiap Tahun).

❌Tak Payah BERSESAK & "Q" LAMA" di Hospital Awam.

❌Tak "BURN DUIT SIMPANAN $" untuk Bayar Bil Hospital . IF NO Medical Card KENA BAYAR PAKAI DUIT SENDIRI 😭.

⭕Carian Hospital Panel Melalui Aplikasi AIA Locator

⭕ Lebih 90+ hospital panel di Malaysia. Hospital Bertaraf 5 BINTANG.

Untuk maklumat lanjut boleh hubungi : LINDA MEDICAL CARD

FULL TIME
AIA LIFE PLANNER / CONSULTANT

Keep Reading»

Dari 29 Tahun Aku!.

Selamat Ulang Tahun Buat Diri Sendiri


Assalamualaikum semua.

Allah memang sangat baik, masih bagi aku kesempatan merasakan nikmatnya menghirup segarnya udara hari ni & bagi aku kesempatan untuk memperbaiki diri & masih bagi aku nikmat kesihatan hingga ke hari ini.

Selamat Ulang Tahun Buat Diri Sendiri

Semalam 7hb September 2019, hari ulangtahun aku yang ke 29. Semalam hari bermakna buat aku, hari dimana aku dilahirkan. 29 tahun yang lalu ketika pertama kalinya aku melihat dunia. Tak terasa dah sampai usia aku dalam kedewasaan.

Sekarang aku makin dewasa, & aku masih mencuba mengais & menerjang hidup. Aku masih belajar untuk selalu merasa & mengucap syukur  atas berkat & kurniaan Allah.

Semalam bertambah usia  aku dalam hitungan aku & berkurang pula usia aku dalam hitungan Allah. Tak terasa, hari demi hari terus berganti. Minggu ke minggu terasa singkat sekali. Bulan pun kian berganti bulan, tahun berganti tahun. Allah, singkat sekali rasanya 29 tahun.

Terima kasih  Allah, sudah menambah umur aku satu tahun lagi. Entah berapa umur lagi yang nanti KAU berikan pada hambaMu ini. Tapi aku mohon KAU berikan kesempatan untuk aku membuat yang terbaik dalam menjalani episod kehidupan ini.

Terima kasih  Allah, untuk setahun yang luar biasa yang KAU berikan padaku. Terima kasih untuk jalan yang KAU lapangkan & segala kemudahan yang KAU berikan. Terima kasih jugak untuk pelajaran yang KAU berikan, bahawa semua akan indah pada waktunya. KAU bukakan mata aku, bahawa walaupun sering aku rasa pahit & perih, rancanganmu selalu yang terbaik & indah.

Setahun ni aku banyak belajar tentang hidup. Belajar bahawa semua yang ada di dunia ni hanya milikMu semata. Semuanya boleh KAU ambil bila masa saja & KAU gantikan dengan kehendakMu. Ya Allah, ajarkan lah aku agar tak meminta kembali apa yang hilang, tapi ajarkan pada aku untuk percaya bahawa apa yang KAU berikan adalah yang terbaik. Aku pasrahkan setiap tarikan nafasku & setiap langkahku hanya padaMu kini & selamanya.

Di hari ulang tahun aku ini, aku ingin mengirim doa untuk arwah Ibuku & juga keluargaku yang sangat aku sayangi.

Ya Allah, KAU ampunkan lah dosa Ibuku. Terangi & lapangkan lah kuburnya. Permudahkan urusannya. Limpahkan lah rahmatMu ke atas rohnya Ya Allah. Tempatkan lah dia di kalangan para solehah. Haramkan wajah Ibuku dari azab api nerakaMu. Kurangkan lah siksa kuburnya Ya Allah. Kasihani lah Ibuku Ya Allah. Berikan lah syurga tanpa hisab buatnya.


Ya Allah, berikan kesejahteraan, perlindungan & cintamu buat keluargaku. Panjangkan lah usia mereka agar mereka dapat memberi manfaat pada yang lain. Jadikan lah mereka termasuk dalam hambaMu yang sentiasa bersyukur terhadap rezeki & anugerah yang KAU berikan. Aamiin Ya Rabb...

29 tahun lalu, semalam 7hb September lahir aku seorang biasa dari seorang ibu yang luar biasa. 29 tahun sudah aku berada di dunia ni, namun belum puas berbuat apa-apa untuk membuat semua orang tersayang bangga dengan kehadiran aku di dunia ni. 29 tahun jugak sebenarnya terlalu lama untuk aku tak menghasilkan apa-apa. 29 tahun tu terlalu lama untuk dihabiskan begitu saja, namun 29 tahun terlalu sebentar jika dihabiskan bersama orang-orang tersayang.

Aku lahir & membesar dalam keluraga yang biasa. Hidup macam biasa seperti orang lain. Tapi aku hidup diantara orang yang sangat luar biasa. Keluarga yang luar biasa, teman yang luar biasa & orang sekeliling yang luar biasa. Depa semua bagi ilmu yang terbaik buat aku. Kalau aku diberikan kesempatan untuk memilih hidup sekali lagi, aku akan tetap meminta hidup macam ni. Cuma aku minta supaya dimurahkan & dicukupkan rezeki selalu.

Ya Allah, jadikan lah sisa hidupku sebagai kebahagiaan, menjadi pemenang dalam kehidupanku. Akan aku bangkitkan semangat dalam jiwaku untuk menjadi yang terbaik buat keluargaku & orang yang aku cintai & mencintaiku. Semoga aku bisa memanfaatkan sisa umurku sebaik mungkin dengan kebaikan dalam pelbagai bentuk. Ya Allah, dengan penuh rendah hati aku memohon, berkati lah setiap langkah perjalanan hidupku. Aamiin Ya Rabb...


Keep Reading»

Review KITA Col'la Dari KITA Beauties

KITA Col'la Dari KITA Beauties, Campuran Minuman Botani

Assalamualaikum semua.

Memandangkan aku tengah free sekarang ni, aku ada nak review satu produk minuman kecantikan ni yang patut hangpa dapatkan  bagi yang nak tampil cantik berseri. Cewah, ayat tu bukan main lagi kan. Ok, sebenarnya aku ada dapat satu produk ni untuk direview & ianya adalah satu produk minuman kecantikan. Sebut ja pasal kecantikan ni semua orang pun excited kan, siapa ja tak nak cantik, betul tak?.

KITA Col'la Dari KITA Beauties, Campuran Minuman Botani

Hangpa pernah dengar tak pasal produk KITA Beauties ni?. Aku pun sebenarnya sebelum ni tak pernah dengar lagi pasal produk KITA Beauties ni. Masa nak review produk ni, baru aku taw yang KITA Beauties akan melancarkan produk depa Oktober ni exclusive for Guardian. Bila dah masuk farmasi ni, aku lagi lah jatuh cinta dengan KITA Beauties ni. Selain senang nak dapatkannya, kualiti produk ni jugak terjamin kan?. Tu yang buatkan aku lagi bersemangat nak review produk ni untuk hangpa semua, hihi.

KITA Col'la Dari KITA Beauties, Campuran Minuman Botani

Ni lah dia produk minuman kecantikan KITA Beauties tu. Nice kan packaging dia.

Ok, ni aku nak tanya hangpa ni, hangpa kalau nak beli apa-apa produk kecantikan, apa yang hangpa akan tengok dulu?. Kalau aku kan, first sekali aku akan tengok ingredients produk tu dulu. Aku akan pastikan bahan-bahan yang ada dalam produk tu, bermanfaat untuk aku. Macam bila aku dapat KITA Beauties ni hari tu, aku tengok dulu ingredients dia. Ingredients dia semua best weh!. Fungsi setiap ingredients KITA Beauties ni memang buat aku rasa jatuh cinta dengan produk ni, gitu!.

KITA Col'la Dari KITA Beauties, Campuran Minuman Botani

Ok, main ingredients untuk produk KITA Col'la ni ada empat yang mana terdiri daripada Pomegranate, Collagen Peptide, Asthaxantin & Omega 3 Sunflower Seed. Antara keempat-empat bahan ni, yang paling aku suka ialah Pomegranate iaitu buah delima. Kotak produk ni jugak dilengkapi dengan arahan cara membancuh & cara pengambilan.

Jom aku terangkan apa kelebihan keempat-empat main ingredients KITA Col'la ni:

Pomegranate - Meningkatkan kesihatan kulit.

Collagen Peptide - Anti penuaan yang terbaik.

Omega 3 Sunflower Seed - Biji matahari yang berkhasiat.

Asthaxanthin - Untuk mengurangkan kedutan & meningkatkan tahap kelembapan kulit.

KITA Col'la Dari KITA Beauties, Campuran Minuman Botani

Sedap ok hangpa rasa dia, serious!. Tak macam minuman botani yang lain, yang ni memang aku boleh telan, hihi. Dan yang penting, lepas aku dah try dua tiga sachet ni, aku rasa kulit aku macam dah lembap sikit. Kalau tak, aku ni jenis kulit kering taw hangpa. Setakat ni tu ja hasil yang mampu aku kongsikan, sebab masih terlalu awal kan aku consume KITA Col'la ni.

Untuk pengetahuan hangpa jugak, KITA Beauties ni didatangkan dengan pelbagai jenis produk minuman kecantikan antaranya ialah:

  • KITA Col'la : Pomegranate (anti aging)
  • KITA Ber'ies : Mix Beries (anti oxidant)
  • KITA Pu'th : Orange (brightening & farier skin)
  • KITA Blok'it : Lemon (powefull fat blocking(
  • KITA Fib're : Avocado (suitable for those with constipation problem)
  • KITA Ku'ros : Coco (helps you lose weight)K
  • KITA Mo'hair : Apple (hair vitamin)I
  • KITA Push Up : Strawberry (natural breat enlargement)

Menarik kan?. Dah tu banyak pilihan lagi, sesuai dengan setiap masalah yang hangpa hadapi. So, hangpa jangan lupa untuk dapatkan produk KITA Beauties ni di semua Guardian seluruh Malaysia & jangan lepaskan peluang untuk merasai nikmat kecantikan bersama KITA Beauties!.

"Make your skin & body happy"

πŸ‘‰ KITA Beauties

Jemput tengok video aku ni hangpa. Tekan link dekat atas tu ok. First time buat video review produk ni. Maaflah kalau nampak macam tak pro, aku ni newbies lagi bab-bab video. Tapi bersemangat nak kongsikan dengan hangpa semua tentang produk KITA Beauties ni, hihi.

Untuk maklumat lebih lanjut:


Facebook : KITA Beauties

Instagram : @kita_beauties

Keep Reading»

Anak Dara Kesayangan Bonda

Assalamualaikum semua.

Hari ni aku nak cerita pasal anak dara kesayangan aku ni. Hihi, sebab dah lama tak tulis blog & dah lama tak tulis pasal anak dara aku ni.

Anak Perempuan Bonda

Ni anak dara kesayangan aku ni si Zahra. Paling manja & paling mengada.

Dia cakap nama dia Zahara, sebelum ni dia pelat kan, haha. Tapi sekarang mulut dia kalau bercerita macam orang tua. Sekarang dia dah 5 tahun  ( bulan 11 ni cukup 5 tahun ) & next year masuk 6 tahun dah dekat Prasekolah.

Anak Perempuan Bonda

Zahra ni kalau bab bergaya bagi dekat dia lah hangpa oi. Dah lah suka berangan depan cermin, haha. Suka duk berdandan rambut, nak pakai cekak lah, clip rambut lah. Nak pakai baju apa semua dia yang pilih, over taw!.

Anak Perempuan Bonda

Ni memang buah hati pengarang jantung aku taw hangpa. Dia kuat menyakat. Akal tu panjang ja kalau dekat umah. Kalau aku panggil suka buat tak taw. Lepas tu bila cakap, Zahra tak sayang Bonda lagi hari ni kan?. Dia rasa dia nak sayang dia datang lah dekat aku. Kalau dia taknak, dia akan jerit "Taknak", sambil gelak & lari tinggalkan aku macam tu ja, hihi.

Tapi apa pun dia lah segala-galanya bagi aku. Bila nak tidur malam tu dia akan tidur dengan aku, nak aku teman dia tidur, peluk dia. Peluk tu sebab dia takut aku tinggal dia, haha. Tu yang buat aku rasa terharu tu. I love u so much anak!.



Keep Reading»

Kelas Renang Untuk Kanak-Kanak & Muslimah

Kelas Renang Di Swimrush Swimming  Academy


Assalamualaikum semua.

Selamat Malam hangpa!. Hangpa dah tidur ka?. Tidur apa awal-awal wei, esok kan hari minggu, hihi. Hangpa, aku nak tanya ni. Hangpa kalau hujung-hujung minggu kan, apa aktiviti hangpa buat dengan anak-anak hangpa?. P beriadah?, p taman permainan ka bagi anak p tuisyen?.

Macam aku kan, bila hujung minggu kadang-kadang aku bawak anak aku p jalan-jalan. Ya lah nak luangkan masa bersama. Sebab masa cuti lah yang ada untuk berikan perhatian lebih sikit pada anak. Masa hari bekerja ni, terhad sikit lah masanya kan.

Tapi baru-baru ni kan aku ada belikan anak aku kolam renang, so boleh lah cuti esok ni aku lawan berenang dengan dia dalam kolam tu, haha. Aku ni pun bukannya taw berenang hangpa, berenang dalam air cetek tu lepas lah. Teringin jugak nak belajar berenang ni, tapi dekat belah Taiping ni setahu aku takda lagi kelas renang. Tidak boleh aku join kan. Yang ada kelas renang ni pun jauh sangat, tapi bagi sesiapa yang duduk area KL nun, boleh lah join.

Hangpa berminat tak nak taw pasal kelas renang tu?. Meh aku nak share.

Kelas Renang Di Swimrush Swimming  Academy


Swimrush Swimming Academy Menawarkan Kelas Renang Untuk Kanak-Kanak & Muslimah


Swimrush Swimming Academy Menawarkan Kelas Renang Untuk Kanak-Kanak & Muslimah

Hangpa yang duduk area Batu Caves, Bangsar, Cheras & Shah Alam, hangpa boleh lah join kelas renang 'Basic Water Safety : Swim Fearless" by team Swimrush Swimming Academy ni pada setiap hujung minggu. Tapi bagi yang tak dapat nak sertai kelas ni pada hujung minggu, hangpa jangan risau sebab bukan hanya pada hujung minggu ja kelas ni diadakan, hari bekerja pun ada & kelas ni diadakan selepas pada waktu bekerja. Awesome kan?.

Untuk pengetahuan hangpa lagi, antara perkhidmatan yang disediakan oleh Swimrush Swimming Academy ni ialah perkhidmatan mengajar kelas renang untuk kanak-kanak & dewasa khususnya muslimah.

Depa jugak ada menawarkan kelas persendirian (private) & jugak menyediakan servis lifeguard. Pilihan belajar secara persendirian iaitu Home To Home Basis dimana jurulatih renang akan datang ke rumah hangpa. Yang bestnya hangpa, takda caj pengangkutan akan dikenakan ok!.

Bermula dari kanak-kanak seawal umur 5 tahun dah boleh join kelas ni. Kalau dekat kan, confirm aku masukkan Zahra dalam kelas renang ni dah. Di Swimrush ni jugak, bukan sekadar teknik asas renang ja yang diajar tapi silibis di Swimrush ni jugak menekankan kemahiran water survival & confidence program.

Selain tu, bagi yang tak taw macam mana nak menyelam dalam air, hangpa boleh belajar diving sedalam 1.2-1.8 meter. Sesuai untuk hangpa yang berminat nak belajar diving.

Swimrush Specialities


Swimrush Specialities

  • Hanya jurulatih wanita yang mengajar untuk kelas wanita.
  • Memberi penekanan tentang anti-drown. Jurulatih di Swimrush adalah lifeguard, jadi akan ada sesi Water Survival Techniques & meningkatkan Water Confidence.
  • Mengajar teknik asas : Breastroke, Freestyle, Backstroke & Butterfly.
  • Unik : Menyediakan Men Swimming Class secara eksklusif di cawangan Batu Caves.
  • Berpengalaman mengajar pelajar yang ada masalah "waterphobic".
  • Menyediakan kelas ganti.
  • PERCUMA Swimming Cap.
  • Turning from Zero to Hero Swimmer.

Cawangan Swimrush Swimming Academy

Cawangan Swimrush Swimming Academy

🌼 Batu Caves : Kompleks Seri Siantan - Available kids, ladies & men swimming class.

🌼 Bangsar : Jalan Turi Bukit Bandaraya - Private Pool - Kids swimming class.

🌼 Cheras : Kompleks Sukan Desa Tasik - Available for ladies & kids swimming class.

🌼 Shah Alam Seksyen 14 : Private Pool - Only ladies swimming class.

Untuk maklumat lebih lanjut & bagi pendaftaran kelas, hangpa boleh hubungi :

Call / Whatsapp : 

0133654711 Aisha @ 0175732807 Hazman






Keep Reading»

Bisnes Kad Simple & Cantik Dari BG Design

Tempah Dan Design Kad Murah Dari BG Design


Assalamualaikum semua. Selamat Hari Raya Eidul Adha, Maaf Zahir & Batin. Hangpa p mana raya-raya ni wei?. Aku tak kemana pun, dekat rumah ja. Malam ni terajin pulak nak update blog ni, hihi.

Tempah Dan Design Kad Murah Dari BG Design

Aku ni kan hangpa sebenarnya dah lama teringin nak tempah bisnes kad ni. Walaupun sebagai blogger yang suam-suan kuku ja kan, bagi aku bisnes kad ni penting sebenarnya. Bukan apa, kekadang join event tu, depa ada jugak ajak bertukar-tukar kad, kalau takda kad macam mana kan, huhu.

Aku pun mencari lah servis design bisnes kad yang murah. Nak jadikan cerita, aku memang kenal dengan owner BG Design ni, sebab dia pun blogger jugak. Tapi kenal melalui alam maya ja lah, tak pernah besrsua muka pun. Bila dah taw ada kawan yang buat bisnes kad ni, terus aku usha & tanya harga dekat dia.

Kad Bisnes Bertemakan Blog Sendiri


Kalau hangpa nak taw, BG Design ni menawarkan pelbagai servis percetakan dengan harga yang sangat berpatutan. Yang bestnya, hangpa boleh request nak design macam mana mengikut kesukaan & citarasa hangpa sendiri tapi dikenakan caj lah untuk design yang baru. Murah ja, mampu milik harganya. Macam aku ni, aku memang serahkan bab design ni pada BG Design untuk buatkan. Cuma aku request, design kad aku ni dibuat bertemakan template blog aku. Aku bagitaw aku nak simple ja & background colournya putih.

Takpa kalau hangpa takda idea atau tak taw nak desigm macam mana, BG Design ni boleh designkan istimewa untuk hangpa. Design dia memang eksklusif & fresh!.

Tempah Dan Design Kad Murah Dari BG Design

Tempah Dan Design Kad Murah Dari BG Design

Ni ha hasilnya, hangpa tengok lah sendiri. Apa macam, nice tak hangpa?. Bab Material kad ni aku tak berapa nak arif sangat. Cumanya permukaan kad aku ni, aku pilih yang glossy. Kertas glossy ni permukaannya licin, so tak mudah rosak kalau kena air.

Hangpa yang mana berkenan dengan kad aku ni & rasa nak tempah macam ni jugak, aku memang recomendkan BG Design ni. Sebab, harga depa memang sangat berpatutan & servis tip top hangpa!. Pantas!.

Pelbagai Produk Percetakan Daripada BG Design

Bisnes Kad Simple & Cantik Dari BG Design


BG Design ni bukan ja menawarkan khidmat mencetak & mendesign bisnes kad, ada banyak lagi produk percetakan yang ditawarkan oleh BG Design, antaranya ialah mencetak & mendesign banner, flyers, logo, kad kahwin, sampul duit raya & kalendar. Manalah taw kud hangpa perlukan khidmat yang tersebut, boleh lah cari BG Design.

Untuk maklumat lanjut, hangpa boleh hubungi BG Design di:

Laman Web : BG Design Resources




Keep Reading»

Antioxidant Serum|Sanny & Joleen Lifestyle

Serum Berasaskan Bahan Organik

Assalamualaikum semua.

Hai hangpa, selamat malam!. Malam ni aku nak sharekan dengan hangpa semua mengenai Antioxidant Serum. Zaman sekarang ni kan, macam-macam produk serum yang ada dekat pasaran kan, tapi zaman sekarang jugak kita lebih mementingkan produk yang mengandungi bahan-bahan organik, betul tak?. Aku sendiri pun, kalau nak beli serum ka apa, aku lebih mementingkan bahan-bahan organik yang terkandung dalam produk tu.

Serum Berasaskan Bahan Organik

So, hangpa pernah dengar tak pasal Antioxidant Serum ni?. Aku rasa tak ramai yang taw kan?. Takpa, meh sini aku nak cerita sikit sebanyak pasal Antioxidant Serum ni.

Antioxidant Serum ni adalah produk buatan Malaysia oleh Sanny & Joleen Lifestyle. Misi Sanny & Joleen Lifestyle ni adalah untuk menghasilkan produk-produk yang ringkas & jugak premium kepada penggunanya tanpa bahan-bahan kimia yang merbahaya serta dengan harga yang berpatutan.

Kandungan Antioxidant Serum

Kandungan Antioxidant Serum

Bahan-bahan utama yang terkandung dalam Antioxidant Serum ni ialah Tocotrienol (Vitamin E), Panthenol (Pro-Vitamin B5), Niacinamide (Vitamin B3), Calendula & Olive Oil. Serum ni tak mengandungi bahan-bahan kimia yang merbahaya serta takda wangian sintetik, perwarna tambahan & alkohol.

Keistimewaan Antioxidant Serum


Keistimewaan Antioxidant Serum

Apakah keistimewaan Antioxidant Serum ni berbanding dengan serum-serum yang ada dekat luar sana?. Antioxidant Serum ni istimewa sebab ia mengandungi 'Tocotrienol'. Apa tu Tocotrienol?. Tocotrienol ni adalah premium Vitamin E yang mengandungi 40-60 kali ganda antioxidant berbanding dengan Vitamin E alpha-tocopherol yang biasa digunakan produk-produk lain. Tocotrienol ni telah terbukti dalam kajian!. Hangpa semua boleh try p search dekat Google. Selain tu, Antioxidant Serum ni diformulasikan tanpa minyak & sejuk.

Antioxidant Serum ni mampu mencerahkan & menyihatkan kulit serta menghidrat kulit. Serum ni boleh hangpa pakaikan di kulit muka & jugak badan. Ianya tak berminyak & cepat meresap ke dalam kulit. Hangpa boleh gunakan dua kali sehari, selepas mencuci muka atau badan. Waktu yang disarankan untuk hangpa pakai serum ni ialah pada waktu siang & jugak malam.

Hangpa boleh dapatkan serum ni di mana-mana farmasi berdekatan hangpa. Senarai farmasi hangpa boleh tengok  di sannyjoleen.com

Untuk maklumat lanjut, hangpa boleh terus ke:

Fb : Sanny & Joleen


Keep Reading»

Brown Sugar Boba Fresh Milk|Monday Brew Cafe

Brown Sugar Boba Fresh Milk Viral

Assalamualaikum hangpa.

Brown Sugar Boba Fresh Milk Viral

Bulan lepas aku berkesempatan merasa Brown Sugar Boba Fresh Milk yang tengah duk viral sekarang tu dekat Monday Brew Cafe ni. Padahal aku rasa Monday Brew Cafe ni dah lama bertapak dekat Taiping ni. Tapi sebelum ni takda pulak aku berminat nak bertandang je sini, hihi.

Brown Sugar Boba Fresh Milk Viral

Dekat sini signaturenya memang Brown Sugar Boba Fresh Milk lah. Signature ni rupanya banyak tempat lain yang jual. Tapi ni memang first time aku nak rasa air boba ni. Orang ramai jugak dekat cafe ni tapi still masih dalam kawalan, takda nak kena tunggu lama pun. Tak sempat nak order lagi memang depa dah suggest dekat aku Brown Sugar Boba Fresh Milk ni dengan harga RM10.90. Harga ok kan, tapi sedap ka?.

Sedap Tak Brown Sugar Boba Fresh Milk Monday Brew Cafe ni?

Brown Sugar Boba Fresh Milk Viral

Fresh milk ni kalau kita minum dia saja, memang sedap lah kan. Tapi bila dah ada tambahan brown sugar ni, rasanya mungkin lain sikit kan. Than, bila aku rasa, sedap weh!. Boba dia pun ok tak terlalu manis @ pahit. So, balance semuanya dari segi rada & tahap kemanisan. banyak jugak boba dia letak dalam tu.

Untuk rate, mungkin 3/5 macam tu, hihi. Ni pendapat peribadi aku lah mengikut tekak aku. Hangpa boleh p cuba sendiri taw. Pasal isu Halal tu, terpulang pada hangpa lah. Selagi hangpa yakin, hangpa minum. Kalau ada rasa was-was tu, jangan minum ok.



Keep Reading»