Kelas Renang Untuk Kanak-Kanak & Muslimah

Kelas Renang Di Swimrush Swimming  Academy


Assalamualaikum semua.

Selamat Malam hangpa!. Hangpa dah tidur ka?. Tidur apa awal-awal wei, esok kan hari minggu, hihi. Hangpa, aku nak tanya ni. Hangpa kalau hujung-hujung minggu kan, apa aktiviti hangpa buat dengan anak-anak hangpa?. P beriadah?, p taman permainan ka bagi anak p tuisyen?.

Macam aku kan, bila hujung minggu kadang-kadang aku bawak anak aku p jalan-jalan. Ya lah nak luangkan masa bersama. Sebab masa cuti lah yang ada untuk berikan perhatian lebih sikit pada anak. Masa hari bekerja ni, terhad sikit lah masanya kan.

Tapi baru-baru ni kan aku ada belikan anak aku kolam renang, so boleh lah cuti esok ni aku lawan berenang dengan dia dalam kolam tu, haha. Aku ni pun bukannya taw berenang hangpa, berenang dalam air cetek tu lepas lah. Teringin jugak nak belajar berenang ni, tapi dekat belah Taiping ni setahu aku takda lagi kelas renang. Tidak boleh aku join kan. Yang ada kelas renang ni pun jauh sangat, tapi bagi sesiapa yang duduk area KL nun, boleh lah join.

Hangpa berminat tak nak taw pasal kelas renang tu?. Meh aku nak share.

Kelas Renang Di Swimrush Swimming  Academy


Swimrush Swimming Academy Menawarkan Kelas Renang Untuk Kanak-Kanak & Muslimah


Swimrush Swimming Academy Menawarkan Kelas Renang Untuk Kanak-Kanak & Muslimah

Hangpa yang duduk area Batu Caves, Bangsar, Cheras & Shah Alam, hangpa boleh lah join kelas renang 'Basic Water Safety : Swim Fearless" by team Swimrush Swimming Academy ni pada setiap hujung minggu. Tapi bagi yang tak dapat nak sertai kelas ni pada hujung minggu, hangpa jangan risau sebab bukan hanya pada hujung minggu ja kelas ni diadakan, hari bekerja pun ada & kelas ni diadakan selepas pada waktu bekerja. Awesome kan?.

Untuk pengetahuan hangpa lagi, antara perkhidmatan yang disediakan oleh Swimrush Swimming Academy ni ialah perkhidmatan mengajar kelas renang untuk kanak-kanak & dewasa khususnya muslimah.

Depa jugak ada menawarkan kelas persendirian (private) & jugak menyediakan servis lifeguard. Pilihan belajar secara persendirian iaitu Home To Home Basis dimana jurulatih renang akan datang ke rumah hangpa. Yang bestnya hangpa, takda caj pengangkutan akan dikenakan ok!.

Bermula dari kanak-kanak seawal umur 5 tahun dah boleh join kelas ni. Kalau dekat kan, confirm aku masukkan Zahra dalam kelas renang ni dah. Di Swimrush ni jugak, bukan sekadar teknik asas renang ja yang diajar tapi silibis di Swimrush ni jugak menekankan kemahiran water survival & confidence program.

Selain tu, bagi yang tak taw macam mana nak menyelam dalam air, hangpa boleh belajar diving sedalam 1.2-1.8 meter. Sesuai untuk hangpa yang berminat nak belajar diving.

Swimrush Specialities


Swimrush Specialities

  • Hanya jurulatih wanita yang mengajar untuk kelas wanita.
  • Memberi penekanan tentang anti-drown. Jurulatih di Swimrush adalah lifeguard, jadi akan ada sesi Water Survival Techniques & meningkatkan Water Confidence.
  • Mengajar teknik asas : Breastroke, Freestyle, Backstroke & Butterfly.
  • Unik : Menyediakan Men Swimming Class secara eksklusif di cawangan Batu Caves.
  • Berpengalaman mengajar pelajar yang ada masalah "waterphobic".
  • Menyediakan kelas ganti.
  • PERCUMA Swimming Cap.
  • Turning from Zero to Hero Swimmer.

Cawangan Swimrush Swimming Academy

Cawangan Swimrush Swimming Academy

🌼 Batu Caves : Kompleks Seri Siantan - Available kids, ladies & men swimming class.

🌼 Bangsar : Jalan Turi Bukit Bandaraya - Private Pool - Kids swimming class.

🌼 Cheras : Kompleks Sukan Desa Tasik - Available for ladies & kids swimming class.

🌼 Shah Alam Seksyen 14 : Private Pool - Only ladies swimming class.

Untuk maklumat lebih lanjut & bagi pendaftaran kelas, hangpa boleh hubungi :

Call / Whatsapp : 

0133654711 Aisha @ 0175732807 Hazman






Keep Reading»

Bisnes Kad Simple & Cantik Dari BG Design

Tempah Dan Design Kad Murah Dari BG Design


Assalamualaikum semua. Selamat Hari Raya Eidul Adha, Maaf Zahir & Batin. Hangpa p mana raya-raya ni wei?. Aku tak kemana pun, dekat rumah ja. Malam ni terajin pulak nak update blog ni, hihi.

Tempah Dan Design Kad Murah Dari BG Design

Aku ni kan hangpa sebenarnya dah lama teringin nak tempah bisnes kad ni. Walaupun sebagai blogger yang suam-suan kuku ja kan, bagi aku bisnes kad ni penting sebenarnya. Bukan apa, kekadang join event tu, depa ada jugak ajak bertukar-tukar kad, kalau takda kad macam mana kan, huhu.

Aku pun mencari lah servis design bisnes kad yang murah. Nak jadikan cerita, aku memang kenal dengan owner BG Design ni, sebab dia pun blogger jugak. Tapi kenal melalui alam maya ja lah, tak pernah besrsua muka pun. Bila dah taw ada kawan yang buat bisnes kad ni, terus aku usha & tanya harga dekat dia.

Kad Bisnes Bertemakan Blog Sendiri


Kalau hangpa nak taw, BG Design ni menawarkan pelbagai servis percetakan dengan harga yang sangat berpatutan. Yang bestnya, hangpa boleh request nak design macam mana mengikut kesukaan & citarasa hangpa sendiri tapi dikenakan caj lah untuk design yang baru. Murah ja, mampu milik harganya. Macam aku ni, aku memang serahkan bab design ni pada BG Design untuk buatkan. Cuma aku request, design kad aku ni dibuat bertemakan template blog aku. Aku bagitaw aku nak simple ja & background colournya putih.

Takpa kalau hangpa takda idea atau tak taw nak desigm macam mana, BG Design ni boleh designkan istimewa untuk hangpa. Design dia memang eksklusif & fresh!.

Tempah Dan Design Kad Murah Dari BG Design

Tempah Dan Design Kad Murah Dari BG Design

Ni ha hasilnya, hangpa tengok lah sendiri. Apa macam, nice tak hangpa?. Bab Material kad ni aku tak berapa nak arif sangat. Cumanya permukaan kad aku ni, aku pilih yang glossy. Kertas glossy ni permukaannya licin, so tak mudah rosak kalau kena air.

Hangpa yang mana berkenan dengan kad aku ni & rasa nak tempah macam ni jugak, aku memang recomendkan BG Design ni. Sebab, harga depa memang sangat berpatutan & servis tip top hangpa!. Pantas!.

Pelbagai Produk Percetakan Daripada BG Design

Bisnes Kad Simple & Cantik Dari BG Design


BG Design ni bukan ja menawarkan khidmat mencetak & mendesign bisnes kad, ada banyak lagi produk percetakan yang ditawarkan oleh BG Design, antaranya ialah mencetak & mendesign banner, flyers, logo, kad kahwin, sampul duit raya & kalendar. Manalah taw kud hangpa perlukan khidmat yang tersebut, boleh lah cari BG Design.

Untuk maklumat lanjut, hangpa boleh hubungi BG Design di:

Laman Web : BG Design Resources




Keep Reading»

Antioxidant Serum|Sanny & Joleen Lifestyle

Serum Berasaskan Bahan Organik

Assalamualaikum semua.

Hai hangpa, selamat malam!. Malam ni aku nak sharekan dengan hangpa semua mengenai Antioxidant Serum. Zaman sekarang ni kan, macam-macam produk serum yang ada dekat pasaran kan, tapi zaman sekarang jugak kita lebih mementingkan produk yang mengandungi bahan-bahan organik, betul tak?. Aku sendiri pun, kalau nak beli serum ka apa, aku lebih mementingkan bahan-bahan organik yang terkandung dalam produk tu.

Serum Berasaskan Bahan Organik

So, hangpa pernah dengar tak pasal Antioxidant Serum ni?. Aku rasa tak ramai yang taw kan?. Takpa, meh sini aku nak cerita sikit sebanyak pasal Antioxidant Serum ni.

Antioxidant Serum ni adalah produk buatan Malaysia oleh Sanny & Joleen Lifestyle. Misi Sanny & Joleen Lifestyle ni adalah untuk menghasilkan produk-produk yang ringkas & jugak premium kepada penggunanya tanpa bahan-bahan kimia yang merbahaya serta dengan harga yang berpatutan.

Kandungan Antioxidant Serum

Kandungan Antioxidant Serum

Bahan-bahan utama yang terkandung dalam Antioxidant Serum ni ialah Tocotrienol (Vitamin E), Panthenol (Pro-Vitamin B5), Niacinamide (Vitamin B3), Calendula & Olive Oil. Serum ni tak mengandungi bahan-bahan kimia yang merbahaya serta takda wangian sintetik, perwarna tambahan & alkohol.

Keistimewaan Antioxidant Serum


Keistimewaan Antioxidant Serum

Apakah keistimewaan Antioxidant Serum ni berbanding dengan serum-serum yang ada dekat luar sana?. Antioxidant Serum ni istimewa sebab ia mengandungi 'Tocotrienol'. Apa tu Tocotrienol?. Tocotrienol ni adalah premium Vitamin E yang mengandungi 40-60 kali ganda antioxidant berbanding dengan Vitamin E alpha-tocopherol yang biasa digunakan produk-produk lain. Tocotrienol ni telah terbukti dalam kajian!. Hangpa semua boleh try p search dekat Google. Selain tu, Antioxidant Serum ni diformulasikan tanpa minyak & sejuk.

Antioxidant Serum ni mampu mencerahkan & menyihatkan kulit serta menghidrat kulit. Serum ni boleh hangpa pakaikan di kulit muka & jugak badan. Ianya tak berminyak & cepat meresap ke dalam kulit. Hangpa boleh gunakan dua kali sehari, selepas mencuci muka atau badan. Waktu yang disarankan untuk hangpa pakai serum ni ialah pada waktu siang & jugak malam.

Hangpa boleh dapatkan serum ni di mana-mana farmasi berdekatan hangpa. Senarai farmasi hangpa boleh tengok  di sannyjoleen.com

Untuk maklumat lanjut, hangpa boleh terus ke:

Fb : Sanny & Joleen


Keep Reading»

Brown Sugar Boba Fresh Milk|Monday Brew Cafe

Brown Sugar Boba Fresh Milk Viral

Assalamualaikum hangpa.

Brown Sugar Boba Fresh Milk Viral

Bulan lepas aku berkesempatan merasa Brown Sugar Boba Fresh Milk yang tengah duk viral sekarang tu dekat Monday Brew Cafe ni. Padahal aku rasa Monday Brew Cafe ni dah lama bertapak dekat Taiping ni. Tapi sebelum ni takda pulak aku berminat nak bertandang je sini, hihi.

Brown Sugar Boba Fresh Milk Viral

Dekat sini signaturenya memang Brown Sugar Boba Fresh Milk lah. Signature ni rupanya banyak tempat lain yang jual. Tapi ni memang first time aku nak rasa air boba ni. Orang ramai jugak dekat cafe ni tapi still masih dalam kawalan, takda nak kena tunggu lama pun. Tak sempat nak order lagi memang depa dah suggest dekat aku Brown Sugar Boba Fresh Milk ni dengan harga RM10.90. Harga ok kan, tapi sedap ka?.

Sedap Tak Brown Sugar Boba Fresh Milk Monday Brew Cafe ni?

Brown Sugar Boba Fresh Milk Viral

Fresh milk ni kalau kita minum dia saja, memang sedap lah kan. Tapi bila dah ada tambahan brown sugar ni, rasanya mungkin lain sikit kan. Than, bila aku rasa, sedap weh!. Boba dia pun ok tak terlalu manis @ pahit. So, balance semuanya dari segi rada & tahap kemanisan. banyak jugak boba dia letak dalam tu.

Untuk rate, mungkin 3/5 macam tu, hihi. Ni pendapat peribadi aku lah mengikut tekak aku. Hangpa boleh p cuba sendiri taw. Pasal isu Halal tu, terpulang pada hangpa lah. Selagi hangpa yakin, hangpa minum. Kalau ada rasa was-was tu, jangan minum ok.



Keep Reading»

Beautea by Safi Keluaran Terbaru Dari Safi Malaysia

Assalamualaikum semua.

Terima kasih pada yang masih sudi datang singgah ke blog aku.

Ni aku nak tanya hangpa ni, hangpa selalu minum teh kan?, tapi hangpa taw tak yang teh ni jugak banyak kelebihannya untuk bagi kulit kita sihat & cantik. Dalam teh ni ada ciri-ciri anti-oksidan, anti-penuaan & anti-radang yang dapat membantu menjaga kulit kita agar sihat & berseri. Teh mengandungi kafien & kaya dengan catechins & polyphenols, dua antioksidan yang dikenali untuk melawan jerawat & penuaan. Hari ni aku nak kenalkan hangpa dengan rangkaian produk terbaru keluaran Safi Malaysia yang berasaskan teh iaitu Beautea by Safi.

Beautea by Safi Produk Keluaran Terbaru Safi Malaysia

Beautea by Safi Produk Keluaran Terbaru Safi Malaysia

Beautea by Safi ni ada 4 jenis iaitu:

1.White Tea & Damask Rose Hydrating Gel Cleanser.
2.Black Tea & Black Orchid Detoxifying Cleanser.
3.Apricot Tea Revitalising Face Scrub.
4.Green Tea & Neem Anti-Acne Gel Cleanser

Hangpa taw tak apa kelebihan produk ni?. Kelebihan produk keluaran Safi Malaysia kali ni berbanding yang sebelum ni adalah produk Beautea by Safi ni diasaskan daripada ekstrak teh premium yang terpilih & menyegarkan serta gabungan bahan semulajadi bagi menyahkan kesan negatif pada muka kerana pencemaran, tekanan & produk kosmetik yang mampu breakdownkan kulit wajah kita. Dalam Beautea by Safi ni jugak ada anti PM 2.5.


Produk Beautea by Safi ni jugak dah diuji secara dermatologi yang mana ianya Alcohol Free, Paraben Free, SLS/SLES Free & Silicon Free.

Review Produk Beautea by Safi

Daripada 4 pilihan produk Beautea by Safi dekat atas tu, aku dah mencuba 2 daripadanya iaitu Apricot Tea Revitalising Face Scrub dan White Tea & Damask Rose Hydrating Gel Cleanser.

Beautea by Safi - White Tea & Damask Rose Hydrating Gel Cleanser

Beautea by Safi - White Tea & Damask Rose Hydrating Gel Cleanser

White Tea & Damask Rose Hydrating Gel Cleanser ni best sebab ia merupakan gel pembersih yang lembut & bebas sabun serta mampu membersihkan liang yang tersumbat & mengeluarkan kekotoran. Rumusan yang ada dekat dalam gel pembersih ni kaya dengan antioksidan bagi mengimbangi tahap kelembapan kulit, menghidrat & mengurangkan saiz liang-liang roma kita. Paling best sebab dia wangi!.

Beautea by Safi - Apricot Tea Revitalising Face Scrub

Beautea by Safi - Apricot Tea Revitalising Face Scrub

Bestnya dapat scrub muka kan, hihi. Scrub ni pun best jugak sebab ia membersihkan liang pori & membuang lapisan kulit mati tanpa mengeringkan kulit. Ia dirumus dengan ekstrak apricot & white tea yang kaya dengan antioksidan & membantu memulihkan tekstur kulit licin untuk kulit yang lebih cerah & berseri.


So, aku padankan dua-dua ni bagi mendapatkan kesan yang lebih baik untuk kulit muka aku. Setakat ni aku serasi ja dengan produk keluaran Safi ni. Nak guna pun yakin produk Safi ni sebab berstatus Halal & jugak bebas dari bahan kimia berbahaya. Hangpa pun jom lah try produk terbaru Safi, Beautea by Safi ni. Produk yang mampu milik dengan kualiti premium.

Lepas aku pakai produk Beautea by Safi ni kan, aku rasa kulit muka aku tak terlalu kering & rasa fresh. Tapi takda lah terlalu ketara, mungkin sebab baru lagi guna kan. So kita bagi masa sikit untuk dia sebati dengan kulit muka.

Dekat Mana Nak Dapatkan Produk Beautea by Safi?

Dekat Mana Nak Dapatkan Produk Beautea by Safi?

Hangpa boleh dapatkan di Watsons secara online atau boleh ja walk in ke Watsons yang berhampiran. Untuk pembelian online, klik http://bit.ly/2JTltHO







Keep Reading»

Review Filem Crawl

Filem Berkisah Hidupan Liar Alligator

Assalamualaikum semua.

Filem Berkisah Hidupan Liar Alligator
Sumber Google

Aku rasa kan macam dah lama aku tak menonton filem yang berkaitan dengan hidupan liar macam buaya mahupun alligator. Tapi baru-baru ni aku berpeluang menonton keganasan reptilia ni menerusi filem Crawl.

So, apa yang menariknya filem Crawl ni?.

Jalan Cerita Yang Mudah!

Filem Berkisah Hidupan Liar Alligator
Sumber Google

Ni adalah sedikit sinopsis tentang filem Crawl yang mengisahkan tentang seorang wanita bernama Haley ( lakonan Jaya Scodelario) yang dalam misi untuk menyelamatkan bapanya ( lakonan Barry Pepper).

Tapi, misi tersebut tergendala apabila Haley & bapanya terperangkap di bawah rumah depa ketika ribut taufan kategori lima melanda di kawasan kediaman depa.

Namun sebenarnya masalah tu bukan lah yang depa takutkan sebaliknya alligator yang terlepas & hanya menunggu masa untuk menjamah depa merupakan ancaman terbesar bagi depa.

Bagi aku, jalan ceritanya sangat mudah & sangat 'straight forward'.

Hangpa hanya perlu menonton macam mana dua beranak ni berusaha untuk keluar daripada ancaman alligator ni bagi menyelamatkan diri.

Barisan Pelakon Yang Underrated


Filem Berkisah Hidupan Liar Alligator
Sumber Google

Filem ni tak menggunakan pelakon yang ternama. Sebaliknya ia hanya dibintangi oleh Kaya Scodelario, Barry Pepper, Ross Anderson & Anson Boon.

Tapi tu semua tak menjadi masalah sebab semua watak penting dalam filem ni memainkan peranan dengan cukup baik.

Pujian harus diberikan pada pelakon utamanya Kaya Scodelario yang membawa watak Haley dengan terbaik sekali. Perasaan takut, bimbang & sedih semua diterjemahkan dengan sangat cemerlang.

Elemen Suspen, Seram & Terkejut


Sumbee Google

Untuk pengetahuan hangpa, filem ni diarahkan oleh Alexandre Aja yang turut menghasilkan filem The Hills Have Eyes, Piranha 3D & High Tension.

So, tak hairan lah pengarah ni dipilih sekali lagi untuk menghasilkan filem Crawl.

Jalan ceritanya tak meleret, & kita tak payah nak tunggu lama untuk menantikan kemunculan alligator pertama.

Bukan seekor ja taw hangpa, tapi dua ekor!. So, hangpa bayangkan lah macam mana dua beranak tu nak melepaskan diri dariada dua ekor alligator yang besar & ganas.

Elemen suspen & terkejut yang dipaparkan dalam filem ni secukup rasa & tak terlalu keterlaluan.

Malah, disebabkan karakter alligator yang selalu menyorok di bawah permukaan air, babak yang senyap ja pun dah buat kita tak senang duduk.

Kualiti CGI

Sumber Google

Kalau membabitkan watak haiwan dalam sesebuah filem ni kan, elemen yang memainkan peranan adalah kesan khas dia.

Untuk menjadikan setiap pergerakkan & tekstur pada alligator tu bukan lah mudah. Aku rasa filem Crawl ni berjaya menghidupkan buaya menerusi imej janaan komputer (CGI) ke dunia realiti. Kesan khas dia sangat realistik.

Papar Hubungan Anak & Bapa

Walaupun filem ni bagi fokus pada ancaman buaya ja, tapi ia masih menyelitkan kisah antara anak & bapa.

Filem Crawl ni memaparkan hubungan kekeluargaan yang rapat antara Haley & bapanya. Biarpun pihak berkuasa dah melarang Haley daripada memasuki kawasan perumahannya, tapi dia tetap nekad nak mencari bapanya.

Ada jugak dipaparkan babak imbasan bagi membawa kita mengenali lebih dekat hubungan antara depa.

Terasa tacing jugak aku part last filem ni wei. Nak taw kenapa?. Hangpa tonton lah filem ni sendiri nanti, haha.

Secara keseluruhannya, Crawl berjaya membuatkan filem berdurasi 1 jam 27 minit ni, tak terasa lama untuk ditonton. Cerita yang tak meleret & elemen suspennya cukup rencah.

Cuma aku rasa macam simple sangat cerita ni. Tak puas nak rasa takut & suspen, hihi. Apa pun aku bagi 6/10. Hangpa boleh lah try menonton ya!.




Keep Reading»

Dashing 2 In 1 Deodorant + Perfume Body Spray

KELUARAN TERBARU DASHING : DASHING 2 IN 1 DEODORANT + PERFUME BODY SPRAY UNTUK LELAKI

Assalamualaikum semua.

Kali ni entry aku khas buat lelaki-lelaki maskulin, hihi. Maskulin tapi kalau tak berapa nak wangi perempuan tak nak dekat taw. So, kali ni aku nak share dengan hangpa perfume & deodorant yang memang mengetarkan jiwa raga dengan bauannya, ewah!. Tak lain tak bukan, jenama yang memang umum dah taw, iaitu DASHING.

KELUARAN TERBARU DASHING : DASHING 2 IN 1 DEODORANT + PERFUME BODY SPRAY UNTUK LELAKI

Bagi peminat tegar Dashing, ni ada berita baik untuk hangpa ni. Dashing ada mengeluarkan satu lagi rangkaian produk khas untuk lelaki yang aktif iaitu Dashing 2 in 1 Deo + Perfume Body Spray. Untung lah orang lelaki aktif ni kan, siap ada wangian khas lagi, haha. Dashing Deo + Perfume 2 in 1 ni memang memenuhi kehendak lelaki aktif yang inginkan wangian & deodorant yang segar, maskulin & sesuai dengan gaya hidup aktif.

KELUARAN TERBARU DASHING : DASHING 2 IN 1 DEODORANT + PERFUME BODY SPRAY UNTUK LELAKI

Sesuai lah Dashing 2 in 1 Deo + Perfume Body Spray ni untuk suami aku, sebab dia banyak kerja luar. Banyak keluarkan peluh kan. Aku mesti lah nak suami aku wangi!. Selain penampilan, badan pun nak kena jaga hokay. So, ni lah pilihan wangian aku untuk suami aku.

DASHING 2 IN 1 DEODORANT + PERFUME BODY SPRAY UNTUK LELAKI


DASHING 2 IN 1 DEODORANT + PERFUME BODY SPRAY UNTUK LELAKI

Kenapa aku pilih Dashing 2 in 1 Deo + Perfume Body Spray ni?. Sebab senang kalau suami aku nak guna. 1 botol ja dah siap perfume & jugak deodorant. Orang lelaki ni, maklum ja lah bukan nak berenyah macam kita orang perempuan.

Sebagai peneraju dalam pasaran kelengkapan penjagaan diri lelaki, Dashing memahami keperluan lelaki & memberikan penyelesaian muktamad dengan melancarkan semburan badan Deo + Perfume. Pertama dari Dashing, satu produk yang menggabungkan kedua-dua manfaat deodorant & minyak wangi dalam satu botol.

Wangian ni dirumus dengan wangian Dashing Eau De Toilette, ia memberikan haruman maskulin tahan lama & dirumus dengan agen anti-bau & anti-bakteria, Deo + Perfume baru ni berkesan memberikan perlindungan 24 jam terhadap bau badan.

Semburan deodorant ni selalunya hanya mampu bertahan dalam 2 ke 3 minggu, lain pulak dengan Dashing Deo + Perfume ni sebab ia boleh menyembur sehingga 880 semburan, so tahan lah sehingga 146 hari. Ni bermakna satu botol mampu bertahan sehingga 5 bulan!.

Formula wangian ni adalah 100% deodorant. Menjimatkan & dapat bertahan lama serta didatangkan dalam pek bersaiz 120ml. Dengan reka yang bentuk ringkas & menawan ni, dah tentu lebih mudah untuk dibawa ke mana saja.

4 JENIS DASHING BARU DEO + PERFUME : 2 IN 1 DEODORANT & PERFUME BODY SPRAY UNTUK LELAKI!.


4 JENIS DASHING BARU DEO + PERFUME : 2 IN 1 DEODORANT & PERFUME BODY SPRAY UNTUK LELAKI!.

Variasi yang terdapat dalam rangkaian Dashing 2 in 1 Deo + Perfume Body Spray:

HATTRICK

Hattrick terhasil dari percikan gabungan haruman unik epal & kesegaran sitrus, bersulamkan nota bunga calitan amber.

ULTIMATE KICK

Wangian Ultimate Kick menampilkan haruman musim panas dengan gabungan lemon. Diperhebatkan lagi dengan kesegaran buah pelaga & diadun dengan nota asas dari vanilla & musky.

SPEED

Aroma klasik fougere dengan wangian kontemporari nota buah-buahan & diperbuat dengan nota musky.

HITMAN

Di dahului dengan aroma kesegaran citrus & ice cucumber. Diikuti dengan nota sichuan pepper & lavender berserta dengan patchouli & gaiac wood.

HARGA DASHING BARU DEO + PERFUME : 2 IN 1 DEODORANT & PERFUME UNTUK LELAKI


Produk ni hangpa boleh dapatkan di seluruh negara termasuk pasaraya utama, pasaraya hyper serta platform belian atas talian dengan harga RM12.20 sahaja!.

Untuk maklumat lanjut berkenaan produk ni, sila layari:

Fb : www.facebook.com/Dashing.MY/

Ig: www.instagram.com/dashing_ny/.





Keep Reading»

Menziarahi Pusara Mak

Menziarahi Pusara Mak Setiap Petang Jumaat


Assalamualaikum semua.

Menziarahi Pusara Mak Setiap Petang Jumaat

Setiap petang Jumaat, inshaaAllah aku akan ziarah pusara Mak aku bersama-sama dengan adik-beradik aku yang berada di kampung.  Kekadang kami akan memetik bunga yang ada disekeliling rumah untuk dibawa ke pusara Mak. 

Selalu petang Jumaat kami p, redup ja cuaca. Suasana yang tenang di kawasan perkuburan membuat hati aku selalu sayu. Aku sedekahkan Al-fatihah buat semua ahli kubur lantas aku melangkahkan kaki ke pusara Mak. Aku sedekahkan Yassin serta memanjatkan doa agar Mak tenang & sentiasa mendapat rahmat dariNya. Macam tu lah aktiviti aku & adik-beradik aku di kampung tiap minggu. Dalam seminggu, mesti aku akan curi masa untuk ziarah pusara Mak.

Ringdu aku pada arwah Mak memang tak terhingga. Hampir 7 bulan aku tak lagi dapat melihat wajah Mak, apatah lagi memeluk Mak. Namun, hingga hari ni airmata ni akan memgalir setiap kali aku terkenangkan Mak. Pengorbanan mak tak terhingga buat kami adik-beradik.

Seorang wanita yg tabah & tak pernah kenal erti putus asa melalui kesusahan dalam hidup semuanya demi anak-anak Mak.

Coretan tentang Mak nyata membuat air mata ni jatuh. Tak mampu untuk aku bendung. Aku memang rapat dengan Mak, sebab aku tinggal sekali dengan Mak. Selalu buat banyak benda dengan Mak. Tapi sekarang semuanya dah tinggal kenangan. Aku dah hilang tempat mengadu & bermanja. Hanya allah yang taw perasaan aku.

Ya Allah, cucuri lah rahmat ke atas roh arwah Ibuku, Latipah binti Baharom. Luaskan lah kuburnya, terangi lah kuburnya, haramkan lah wajah Ibuku dari azab api nerakaMu. Kurangkan lah siksa kuburnya, kasihani lah Ibuku Ya Allah. Berikan lah Syurga tanpa hisab buatnya. Aamiin ya rabb.

Keep Reading»

Melawat TeddyVille Museum Penang!.

Muzium Patung Beruang


Assalamualikum semua.

Siapa ja yang tak teruja dengan kecomelan patung beruang kan?. Dari yang sekecil-kecil, sampai lah yang sebesar-besar orang dewasa. Patung beruang ni memang syok dipeluk kan?. Aku rasa, mesti ada antara hangpa ni yang sampai sekarang masih jadikan patung beruang ni, sebagai bantal busuk hangpa kan, haha.

Sejarah Patung Beruang

Berbalik pada tujuan asal aku menulis entry ni ialah aku nak sharekan dengan hangpa aktiviti aku pada hujung minggu lepas. Aku nak tanya hangpa ni, hangpa taw tak yang dekat Malaysia  ni ada Muzium Patung Beruang?. Dan muzium ni merupakan yang pertama di Asia Tenggara. Muzium ni jugak dikatakan menyimpan koleksi patung beruang yang terbanyak di Malaysia.

Nak taw tak dekat mana lokasi muzium ni?. Di TeddyVille Museum, Penang.  Dan untuk pengetahuan hangpa, muzium ni terletak di dalam bangunan DoubleTree Resort by Hilton Penang (Level G), Batu Feringghi.

Sejarah Patung Beruang


Sedikit info menarik untuk hangpa tentang kenapa patung beruang ni dipanggil teddy bear?. Sebab ia dinamakan teddy bear ialah bersempena nama Presiden Amerika Syarikat ke-26, Theodore Roosevelt. 'Teddy' adalah nama timangan Theodore yang beliau sendiri tak suka sebenarnya. Dan patung beruang yang pertama kali dicipta ialah pada tahun 1902. 

So, apa kena mengena Theodore ni dengan sejarah teddy bear?. Pada tahun 1902, sewaktu beliau menyelesaikan kemelut di daerah Mississippi & Lousiana, beliau meluangkan masa untuk mengikuti satu pertandingan berburu. Namun, apabila beliau diminta untuk menembak seekor beruang hitam Amerika yang diikat pada sebatang pokok, beliau bukan sahaja menolak, bahkan meminta beruang tu dilepaskan.

Theodore seperti kebanyakkan kita pada hari ni, menganggap ia tidak mencerminkan semangat kesukanan yang sebenar (memandangkan ia adalah pertandingan memburu).

Situasi berkenaan mendapat liputan meluas media sehingga menjadi topik dalam kartun politik di akhbar The Washington Post oleh Clifford Berryman. Morris Michtom pulak terinspirasi daripada kartun berkenaan lalu meminta izin Theodore untuk menamakannya 'Teddy's Bear' & meletakkan patung anak beruang pertama di cermin pameran kedainya. Seperti yang dijangka, patung berkenaan laris dijual.

Mini Penang Dalam Versi Patung Beruang


So, untuk pengetahuan hangpa, TeddyVille Museum ni terbahagi kepada 23 bahagian yang membawa kita kepada beberapa lokasi ikonik di Pulau Pinang. Selain tu, ada jugak bahagian yang memberi tribute kepada tokoh yang menjadi kebanggaan di Pulau Pinang.

Sejarah Patung Beruang

Sejarah Patung Beruang

Sejarah Patung Beruang

Masuk ja dalam muzium ni, hangpa akan jumpa Galeri Utama terlebih dahulu. Galeri Utama ni menempatkan sejarah patung beruang & sebahagian koleksi patung beruang yang termahal & yang berusia hampir beratus tahun di dunia.

Bahagian-bahagian seterusnya akan membawa hangpa ke tempat-tempat utama di Pulau Pinang dalam versi patung beruang.

Sejarah Patung Beruang

Sejarah Patung Beruang

Antaranya ialah Kota Cornwallis, Weld Quay, Batu Feringghi, Bayan Lepas, Borabora & Bukit Bendera.

Sejarah Patung Beruang

Siap ada satu bahagian yang mempamerkan pertandingan perahu naga yang popular tu.

Sejarah Patung Beruang

Sejarah Patung Beruang

Sejarah Patung Beruang

Selain tu, ada jugak bahagian yang didedikasikan untuk perayaan mengikut bangsa. Contohnya macam, Thaipusam, Tahun Baru Cina & Hari Raya Aidilfitri.

Sejarah Patung Beruang

Sejarah Patung Beruang

Muzium ni jugak ada mempamerkan keunikan & keistimewaan  Malaysia & Pulau Pinang, khususnya macam warung durian, warung char kuey teow & aktiviti mencanting batik.

Sejarah Patung Beruang

Bahagian tribute, tokoh kebanggaaan Pulau Pinang yang menjadi pilhan ialah Lagenda Tan Sri P.Ramlee, pembuat kasut antarabangasa yang terkenal iaitu Datuk Jimmy Choo & tokoh sukan skuash Datuk Nicol Ann David serta jaguh badminton negara iaitu Datuk Lee Chong Wei.

Pada aku kan, muzium ni memang sesuai sangat untuk hangpa bawak family, terutamanya anak-anak hangpa. Bukan setakat nak bagi depa teruja dengan kecomelan patung beruang ni semua, tapi depa jugak boleh mengenali Pulau Pinang dengan lebih mendalam. Muzium ni ada menyediakan papan maklumat informasi tentang setiap tempat & tokoh di setiap bahagian bagi memberi pengetahuan kepada pelawat.

Apa yang menariknya lagi tentang muzium ni ialah muzium ni ada background muzik taw hangpa. So, setiap kali hangpa masuk ke satu bahagian yang lain, muzik jugak akan bertukar mengikut cerita & tema pada bahagian tersebut.

Bukan ja dapat melihat pameran, hangpa jugak boleh bergambar dengan patung beruang yang ada dekat muzium ni. Ada banyak port bergambar yang menarik dekat sini. Boleh lah hangpa bergambar sakan kan. Aku pun masuk sini tak berhenti ambik gambar, haha.

Sejarah Patung Beruang

Sama lah macam kebanyakkan muzium lain. Pada bahagian terakhir sekali ialah merupakan kedai cenderahati yang mana hangpa boleh dapatkan koleksi patung beruang atau cenderahati lain yang bertemakan patung beruang.

So, lepas ni kalau hangpa ke Pulau Pinang, jangan lupa untuk singgah ke TeddyVille Museum Penang ni ya. Confirm, ia akan jadi pengalaman yang menyeronokkan untuk hangpa.

Berikut ialah maklumat berkaitan TeddyVille Museum untuk rujukan hangpa:

Alamat : 
TeddyVille Museum
56, Jalan Low Yat, 11100 Batu Feringghi, Penang, Malaysia.

Harga Tiket : 
Dewasa - RM36 (My Kad RM27)
Pelajar - RM29 (My Kad RM22)
Kanak-kanak - RM25 (My Kad RM15)

Waktu Perkhidmatan : 
Setiap Hari (9am-6pm)

No. Telefon : 016-5505949

E-mel :
beary@teddyvillemuseum.com

Laman Web :
teddyvillemuseum.com







Keep Reading»

Wanita Paling Besi!.

Mak, Wanita Paling Besi!.


Mak, Wanita Paling Besi!.

Ini Mak. Antara wanita paling besi yang aku pernah jumpa. Hanya Allah mampu balas segalanya. Sebab aku serba tak cukup untuk bagi dia selayaknya selama ni.

Siapa yang kenal or pernah jumpa Mak mesti akan cakap dia sangat baik & ramah. Memang, dia paling suka meraikan orang. Suka melayan orang. Suka masakkan orang.

Dulu acik selalu jeles, haha. Sebab rasa macam alah kami adik- beradik asyik kena mengalah dengan orang luar ja, sebab Mak always try to please them first.

Tapi bila dah besar, makin waras ni, rupanya tak. She is the most protective mother. She'll try her best to always be there for us. Dia banyak mengalahkan diri demi kami.

Dengan characternya tu, dia mengajar kami membesar menjadi seorang yang selfless. Biar kita susah takpa, jangan kita susahkan orang.

Thank you Mak, you raised us well ❤️.

Terima kasih jugak atas segala pengorbanan, penat lelah Mak menjaga kami 8 beradik. Tak pernah lekang bagi pertolongan walau kami dah besar, ada keluarga sendiri.

Mak, kami ringdu Mak. InshaAllah diri Mak ada dalam setiap kami, & kami akan berusaha untuk sentiasa harmoni bersama, seperti kita semua sebelumnya. Mak, walau Mak dah takda, inshaAllah kami adik beradik akan jaga antara kami sebaiknya, sampai bila-bila. Alhamdulillah setakat ni kami takda gaduh rebutkan apa-apa.

LATIPAH BINTI BAHAROM
150152-28122018
AL-FATIHAH

Sesekali kata-kata terluah, seolah menyurat melalui Tuhan. Mungkin tu cara aku mencari kekuatan.


Keep Reading»

Produk HALAL Taiwan Kini Di Malaysia!.

Bubble Tea Taiwan & Produk HALAL Kini Di Malaysia

Assalamualaikum semua.

Taiwan Expo Tahun 2019

Sabtu lepas, aku berkesempatan ke Expo Taiwan 2019 di SPICE Penang. Bila aku masuk ja ke Taiwan Halal & Bubble Tea Products Sharing Event ni, baru lah aku taw yang Bubble Tea tu berasal dari Taiwan rupanya. Sebelum ni taw minum ja, tapi tak taw asal usulnya dari mana, hihi. Lepas tu baru lah aku taw jugak yang rupanya terdapat banyak produk kecantikan, kesihatan & makanan yang bersertifikat HALAL & berkualiti tinggi dari Taiwan ni. So, secara tak lansung dapat lah meningkatkan lagi kerjasama industri HALAL antara Taiwan & Malaysia kan!.

Selain tu, untuk pengetahuan hangpa, Taiwan mempunyai lebih dari 1000 pengilang & kedai makan yang dah pun disahkan HALAL. Sebab tu lah, Taiwan menjadi negara ke 3 terbaik untuk pelancong Muslim di bawah kategori non OIC (Organization of Islamic Cooperation)  oleh Global Muslim Travel Index. Industri HALAL di sana berkembang dengan begitu pesat & ada yang stand hampir berpuluh tahun. Sebab tu lah, Pusat Halal Taiwan telah bekerjasama dengan Hypermarket pilihan rakyat Malaysia iaitu MYDIN dalam memperkenalkan beratus produk halal Taiwan dalam teknik pemasaran depa di Malaysia.

Taiwan Expo Tahun 2019

Taiwan Expo Tahun 2019

Taiwan Expo 2019 yang berlansung pada 5 & 6 Julai 2019 di Setia Spice Convention Centre Penang ni menampilkan banyak produk HALAL dari Taiwan. Produk HALAL dari Taiwan ni, kalau hangpa nak taw, ianya telah diiktiraf oleh pasaran antarabangsa kerana pengeluarannya yang berkualiti tinggi & pembungkusannya yang menarik. Expo ni jugak memperkenalkan pelbagai makanan & minuman halal, produk kecantikan halal & produk pertanian yang halal.

Pameran utama di Taiwan Halal & Bubble Tea Pavilion ni memperkenalkan 5 produk halal & pembuat bubble tea paling terkenal, berjaya & berusia lebih berpuluh tahun dalam industri makanan & minuman di Taiwan. 5 produk yang di highlight kan ialah,

Sant'e Premium Silver Essence Oleh Yilan Anyong LOHAS


Sant'e Premium Silver Essence Oleh Yilan Anyong LOHAS

Yilan Anyong LOHAS mengeluarkan minuman essence yang berasal dari ikan Barramundi. Ianya bebas lemak & bebas kolestrol tanpa tambahan bahan kimia tiruan atau pun pengawet. Ia dibungkus dalam bentuk mudah dicerna. Ia boleh mempercepatkan pemulihan luka, meningkatkan pemulihan parut, serta meningkatkan imuniti badan terhadap penyakit selepas kehamilan & penyakit. Katanya  produk ni baik untuk kulit.

3.15pm Milk Tea Series Oleh Shin Chen Foods


3.15pm Milk Tea Series Oleh Shin Chen Foods

Shin Chen Foods adalah pengeluar milk tea yang pertama dalam satu sachet. Nama pun milk tea kan, so dalam sachet tu dah ada teh, susu & gula. Macam sachet minuman yang jual dekat pasaraya tu lah. Nama produk ni pun agak unik kan hangpa sebab menggunakan masa iaitu 3.15pm. Rupanya, di taiwan pada pukul 3.15pm adalah masa minum petang bagi masyarakat Taiwan. Rasa 3.15pm Milk tea ni not bad lah hangpa. Hangpa boleh cuba cari di MYDIN.

Coconut Paste Oleh FuFann Enterprise


Coconut Paste Oleh FuFann Enterprise

Mesti hangpa ingat Coconut Paste ni macam kaya yang makan dengan roti tu kan?. Tapi sebenarnya Coconut Paste ni lain sikit dari kaya. Katanya Coconut Paste ni lebih sedap dari kaya. Hari tu aku tak sempat nak rasa, tengok lah nanti aku nak try cari dekat MYDIN.

Bubble Tea Raw Material Oleh Kuojer Enterprise


Bubble Tea Raw Material Oleh Kuojer Enterprise


Bubble Tea Raw Material Oleh Kuojer Enterprise

Kuojer Enterprise dah bertapak dari tahun 1976 lagi & dah ada selama 20 tahun dalam pasaran US. Kuojer Enterprise membekalkan Bubble Tea Raw Material. Ianya jugak diiktiraf oleh HACCP & ISO22000. Hari tu, aku berpeluang merasai bubble tea ni, rasa & tekstur dia lain taw. Yang ni lebih sedap!.

Bubble Tea Machine Oleh Yun Soon Lin Food Machine


Bubble Tea Machine Oleh Yun Soon Lin Food Machine

Yun Soon Lin Food Machine merupakan pengeluar mesin pembuatan bubble tea. Sekarang ni kan  tengah viral cara buat bubble tea. Tapi yang tu buat secara manual lah kan. Kalau nak makan sendiri tu ok lah hangpa, tapi kalau kita berhasrat nak berniaga, wajib lah hangpa ada satu alat ni iaitu SMART BUBBLE TEA COOKER. Lebih mudah kerja hangpa!.

Produk Kecantikan Halal Dari Taiwan

Dekat Taiwan Expo ni bukan setakat produk makanan ja ada hangpa, produk kecantikan pun banyak taw & yang penting berstatus Halal. Memang banyak produk kecantikan yang menarik dari Taiwan ni. Nanti aku share dengan hangpa produk kecantikan yang aku dapat dalam goodies beg aku hari tu ya.

Ada banyak lagi booth dekat sini hangpa. Selain makanan halal yang diperkenalkan di Taiwan Expo ni, ada 6 lagi produk utama yang diperkenalkan di  sini iaitu:

1. Smart City & Industry 4.0
2. Green Tech
3. Healthcare
4. Halal Taiwan
5. Taiwan Lifestyle
6. Tour Taiwan

So far, best lah Taiwan Expo ni. Macam-macam yang aku dapat belajar & taw pasal Taiwan dekat sini. So, untuk maklumat lanjut, hangpa boleh layari:

Website : http://mys.taiwanexpoasean.com

Facebook : http://www.facebook.com/TaiwanExpo

Instagram : http://instagran.com/taiwanexpo_malaysia/


Keep Reading»