SUMBANGAN KEMBALI KE SEKOLAH OLEH TOP KEPADA PELAJAR ORANG ASLI

SUMBANGAN KEMBALI KE SEKOLAH OLEH TOP KEPADA PELAJAR ORANG ASLI MENCATAT REKOD TIGA KALI GANDA SASARAN DANA.

Assalamualaikum, hai semua. Hari ni aku nak kongsikan dengan hangpa tentang Sumbangan Kembali ke Sekolah Oleh TOP Kepada 674 Pelajar Orang Asli Mencatat Rekod Tiga Kali Ganda Sasaran Dana bagi tahun 2020. Bagus kan ada sumbangan macam ni. Dapat jugak meringankan beban dan menceriakan anak-anak  yang memerlukan.

Sumbangan Kembali ke Sekolah TOP Kepada Pelajar Orang Asli Mencatat Rekod Tiga Kali Ganda Sasaran Dana

Sumbangan Kembali ke Sekolah oleh TOP Kepada Pelajar Orang Asli Mencatat Rekod Tiga Kali Ganda Sasaran Dana.

Tahun persekolahan 2020 bagi 674 pelajar Orang Asli bermula dengan penuh semangat apabila mereka menerima keperluan kembali ke sekolah yang lengkap menerusi kempen 'Cerahi Kehidupan Bersama TOP'.

Kempen TOP, jenama bahan pencuci inovatif dari Jepun yang memberi fokus kepada komuniti Orang Asli ini telah mencatat rekod dari segi jumlah penerima dan sumbangan yang eksentif. Sumbangan dari TOP ini  merangkumi pakaian seragam sekolah baru, kasut, stoking, beg, alat tulis, buku latihan, buku kerja, buku aktiviti, bekalan alat senu dan kraftangan serta alat muzik.

Sumbangan Kembali ke Sekolah TOP Kepada Pelajar Orang Asli Mencatat Rekod Tiga Kali Ganda Sasaran Dana

Selain dari tu, TOP juga telah bekerjasama dengan Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKAO) untuk menghantar keperluan kembali ke sekolah kepada komuniti-komuniti Orang Asli yang menetap di kawasan pendalaman Perak, Pahang dan Negeri Sembilan. Dengan ini murid-murid dapat hadir ke sekolah dengan keperluan yang lengkap, jugak dapat meringankan kewangan keluarga mereka.

Kempen ini juga selari dengan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (MEB) 2013-2025(1) yang memberi penekanan untuk menambah baik pencapaian murid Orang Asli dengan kerjasama pihak kerajaan swasta yang melibatkan ibu bapa dan komuniti dalam usaha membantu mengubah sistem pendidikan.

Menurut kata Ketua Pengarah JAKAO, Prof Dr Juli Edo kempen ini banyak membantu ratusan keluarga Orang Asli juga memberi motivasi kepada kanak-kanak supaya terus belajar di sekolah.

"Dari sektor swasta, TOP telah memberi sumbangan kembali ke sekolah cukup besar kepada komuniti Orang Asli. Sumbangan ini memberikan nilai tambah kepada bantuan yang telah disediakan oleh JAKOA pada para pelajar Orang Asli. Kerjasama strategik di antara pihak kerajaan dan swasta dapat memberi semangat positif kepada kanak-kanak, ibu bapa dan guru" kata Prof Dr Juli Edo lagi.

Sumbangan Kembali ke Sekolah TOP Kepada Pelajar Orang Asli Mencatat Rekod Tiga Kali Ganda Sasaran Dana

Untuk info hangpa lagi TOP ni dah menjalanakan kempen ni selama lima tahun untuk memberi motivasi kepada pelajar daripada komuniti kurang berkemampuan dan isi rumah B40 supaya mereka boleh mencapai kecemerlangan serta boleh meningkatkan keyakinan diri dan harga diri. Selain mendidik mereka supaya menjaga pakaian agar dapat tampil bersih dan selesa. Setakat ni, seramai 2,474 orang pelajar telah menerima manfaat ni taw hangpa. Bagus kan ada kempen macam ni.

Selain tu TOP yang terkenal dengan cucian Micro Clean Tech™ ni dengan rangkaian Anti Sebum dibangunkan oleh Lion Corporation Japan yang mampu menanggalkan sisa kotoran nyata dan tersembunyi untuk kehidupan yang bersih.

TOP jugak telah bekerjasama dengan peruncit utama, TESCO untuk menjalankan kempen mengumpul dana CSR bermula 15 November hingga 15 Disember 2019. Tiga puluh sen daripada jualan produk terpilih TOP dari semua cawangan TESCO di seluruh negara dan Tesco Online telah disalurkan ke tabung kempen 'Cerahi Kehidupan Bersama TOP'.

Pengurus Pemasaran (Divisyen Penjagaan Fabrik) Southern Lion Sdn Bhd, Ling Ai Li menyatakan bahawa tindak balas orang ramai kepada kempen ini sangat memberangsangkan dengan kutipan hampir tiga kali ganda daripada yang dijangkakan. Ini membuktikan sokongan kepada masa depan kanak-kanak Orang Asli yang lebih cerah.

Sumbangan Kembali ke Sekolah TOP Kepada Pelajar Orang Asli Mencatat Rekod Tiga Kali Ganda Sasaran Dana

"Menerusi kempen ini, memang jelas TOP dan pelanggan kami prihatin kepada kesejahteraan kanak-kanak Orang Asli dan mahu menyokong komuniti ini. Kami ingin mengucapkan terima kasih diatas sokongan dan kerjasama daripada JAKOA, Jabatan Pendidikan Negeri yang terlibat, tok batin, rakan niaga kami TESCO dan semua pelanggan. Bersama-sama kita memberi masa depan yang lebih cerah kepada 674 orang kanak-kanak Orang Asli ini", kata Cik Ling.

Pasukan TOP menyerahkan keperluan kembali ke sekolah di Pos Tenau, juga adakan bengkel mencuci pakaian bagi berkongsi tip-tip membersih dan mengekalkan kebersihan pakaian seragam mereka dengan baik. Setiap keluarga yang hadir juga menerima satu pek bahan pencuci TOP Super White Micro Clean Tech untuk digunakan di rumah. Kanak-kanak pula mengalu-alukan kedatangan pasukan TOP dengan nyanyian lagu-lagu dalam bahasa Semai.

"Kanak-kanak di Pos Tenau memang kreatif, berbakat dan bersemangat berdikari. Kegembiraan mereka menerima keperluan kembali ke sekolah ini menukar majlis penyerahan kepada satu sambutan. Kebolehan mereka termasuklah kanak-kanak yang masih kecil, untuk mencuci pakaian seragam dengan tangan, patut dicontohi ramai. Mereka nyata membawa tagline Belum Bersih sehingga Dimikro Bersih dengan sepenuh hati" kata Cik Ling lagi.

Sumbangan Kembali ke Sekolah TOP Kepada Pelajar Orang Asli Mencatat Rekod Tiga Kali Ganda Sasaran Dana

Selain tu, Tok Batin Tenau di Perak, Yok Komlok A/L Sentor memberitahu komunitinya sangat bersyukur di atas bantuan dan motivasi kepada murid-murid sekolah.

"Kebanyakan keluarga mempunyai beberapa orang anak yang masih bersekolah dan kos keperluan kembali ke sekolah sememangnya sangat tinggi. Namun, kami juga mahu anak-anak menerima pendidikan dan gembira untuk pergi ke sekolah. Apabila kami mendapat tahu bahawa komuniti Pos Tenau telah terpilih untuk kempen ini, murid-murid, ibu bapa dan guru-guru sangat gembira. Terima kasih kepada kempen 'Cerahi Kehidupan Bersama TOP!" katanya lagi.

Selain tu Tok Batin Ayof bin Eka dari Kampung Parot Gong yang jugak seorang guru di SK Putra, Simpang Durian mengakui bahawa sumbangan ni cukup komprehensif, menyeluruh dan sangat dialu-alukan oleh komunitinya.

"Seramai 110 orang kanak-kanak dari perkampungan di kawasan ini menerima pakaian seragam sekolah baru, kasut, stoking, beg, alat tulis, buku latihan dan buku kerja. Ada juga bekalan alatan senu dan kraf serta sebuah ukulele. Ibu bapa dalam komuniti kami tidak perlu lagi membeli sebarang kelengkapan sekolah. TOP dan rakyat Malaysia telah menunjukkan mereka mengambil berat ke atas kanak-kanak Orang Asli," katanya lagi.

Di bawah ni aku sertakan senarai penerima sekolah Orang Asli, lokasi dan jumlah pelajar:

No.
Sekolah
Bilangan Pelajar Orang Asli

  1.  
SK Pos Musoh, Perak
70

  1.  
SK Pos Lemoi, Pahang
84

  1.  
SK Pos Bersih, Perak
147

  1.  
SK Putra, Negeri Sembilan
110

  1.  
SK Pos Tenau, Perak
79

  1.  
SK Sg Mas, Pahang
79

  1.  
SK Sg Mok, Pahang
105
Jumlah
674

Untuk maklumat lanjut tentang program TOP  ni, hangpa boleh dapatkan di :


No Tel - 1-800-88-0133

No comments