Jangan Biarkan Hati Menjauh

Buat renungan kita bersama.

Kenapa kita menjerit masa kita marah?

Seorang ulama tengah berjalan-jalan lalu melihat ada keluarga yang sedang bertengkar, saling menjerit.Dia berpaling ke murid-muridnya & bertanya:"Kenapa orang suka bercakap lantang apabila sedang marah?".

Salah seorang menjawab: "Kerana kita hilang sabar, kita menjerit".

"Tetapi, kenapa harus menjerit pada orang yang ada disebelah kita?Kan, pesan tu jugak sampai dengan cara perlahan?"tanya sang alim ulama.

Murid-murid saling menjawab namun takda satu yang depa sepakat.

Akhirnya sang alim berkata:"Bila dua orang saling marah, hati mereka sangat jauh.Untuk dapat menempuh jarak yang jauh tu, mereka harus menjerit agar terdengar.Semakin marah, semakin keras jeritan sebab jarak dua hati tu semakin jauh".

"Apa yang jadi ketika dua insan jatuh cinta?"seterusnya."Mereka tak menjerit pada satu sama lain.Mereka bercakap lembut sebab hati mereka saling dekat.Jarak antara dua hati takda atau sangat dekat".

Selepas merenung sejenak, dia meneruskan."Bila mereka semakin mencintai, apa yang jadi?Mereka tak lagi saling bercakap.Hanya berbisik & saling mendekat dalam kasih sayang.Akhirnya, mereka tak perlu lagi berbisikkan.Memadai mereka cukup dengan saling memandang.Tu ja.Sedekat tu lah dua insan yang saling mengasihi".

Sang alim ulama memandang murid-muridnya & mengingatkan dengan lembut:"Kalau terjadi pertengkaran, jangan biarkan hati menjauh.Jangan ucapkan perkataan yang membuat hati kita kian menjauh.Sebab kalau kita biarkan, suatu hari jaraknya tak lagi boleh ditempuh."La hawla wala quwwata illa billah.

No comments